Egyre több ilyen különleges állat él a Hortobágyi Nemzeti Parkban

HírKlikk 2024. július 8. 03:45 2024. júl. 8. 03:45

Hosszú, nehéz sors után úgy tűnik, az utolsó vadló-faj visszatér Közép-Ázsia füves síkságaira. A Przewalski-ló, ami egykor az egész ázsiai sztyeppén elterjedt volt, a második világháború utánra majdnem teljesen kihalt a vadonban, így a Prágai Állatkert vezetésével nemzetközi összefogás indult a megmentésükre 1959-ben.

A háború után Münchenben és Prágában megmaradt harmincegy lóból kilenctől származik a későbbi fogvatartott populáció. Az 1950-es évek végére tizenkét példány maradt a világ állatkertjeiben. A Przewalski-ló az 1960-as évekre végül (fogvatartott állományait kivéve) teljesen eltűnt, és félő volt, hogy az utolsó vadló végül kihal.

A Prágai Állatkertből idén júniustól különleges, hosszan előkészített akció keretein belül egy kis Przewalski-ló populációt telepítenek Kazahsztánba, ahol a világ utolsó vadlova az őshazájának számító közép-ázsiai sztyeppén újra megtelepedhet. 

A Prágai Állatkerten kívül az egyik legfontosabb rezervátum a fajmentésben Magyarországon van, a Hortobágyi Nemzeti Parkban – írja az Agrárszektor. A Pentezugi Vadlórezervátumban a világ legnagyobb félvad Przewalski-ló populációja él. 1997-ben kerültek ide a vadlovak először, az akkori huszonkét egyedről húsz év alatt háromszázra nőtt az egyedszám.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban pedig azzal a céllal jött létre a Pentezugi Vadlórezervátum, hogy egy vadonjellegű részt hozzanak létre a Nemzeti Parkon belül, ahol minimális emberi beavatkozással lehet a füves pusztát fenntartani. A rezervátum maga egy háromezer hektáros terület, ahol sem vizet, sem takarmányt nem kapnak a lovak, télen a hó alól kell kikaparják a füvet, ahogy most azt a Kazahsztánba költözött kuzinjaiknak is bizonyítani kell, mielőtt a sztyeppére engedik őket. A Pentezugi Rezervátum azonban nem csak, hogy otthont ad a vadlovaknak, hanem az itt végzett kutatások, drónnal készült felvételek, itt gyűjtött adatok nagyon fontosak a faj tudományos kutatásában is, ami segíti a konzervációs törekvéseket. Itt egyébként nem csak a Przewalski-ló, hanem a rekonstruált őstulok is helyet kapott.

Forrás: Agrárszektor


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom