Életeket veszélyeztetnek az egészségügy hiányosságai Magyarországon

HírKlikk 2020. augusztus 5. 20:55 2020. aug. 5. 20:55

Ezt állapította meg a Human Rights Watch. A New York-i székhelyű civil szervezet szerint, gyakran nem fertőtlenítik rendesen a kórházakat, a betegeknek kell bevinniük az alapvető egészségügyi cikkeket, és nem különítik el eléggé a koronavírusfertőzés-gyanús eseteket a többiektől. Arra is figyelmeztettek: eddig viszonylag könnyen megúsztuk a járványt, de amilyen az egészségügy helyzete, nagy változásokra van szükség, hogy a jövőben se legyenek nagyobb bajok.

A Human Rights Watch jelentése szerint, a kormány rég elhanyagolta a közegészségügyi rendszert, amelyet így felkészületlen állapotban ért a járvány.

Több magyar kórházban azt találták, hogy hiányzik a szappan és a fertőtlenítő, nem takarítják elég jól a helyiségeket, rossz a dolgozók és a betegek higiéniai ellátmánya, és nincs elég egyágyas szoba a fertőzésgyanúsak elkülönítésére.

„Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek” – mondta Tom Porteous, a Human Rights Watch programigazgató-helyettese.

Orvosok és egészségügyi szakértők arról számoltak be a szervezetnek, hogy a koronavírus szűrési kapacitása korlátozott, az emberek szűrése pedig nehézkes volt, ráadásul a fertőzésgyanús és megerősítetten fertőzött koronavírusos betegeket nem mindig tudták megfelelően elkülöníteni.

Orbán Viktor nemrég arról beszélt, hogy szerinte a magyar egészségügyi rendszer Európa egyik legjobbja. Aki volt már kórházban, el tudja dönteni, kinek van igaza. Mi még azt is meg tudjuk jósolni, mi lesz a kormány válasza a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott civil szervezet jelentésére: Soros...