Életet mentett az adrenalininjekció egy szentendrei általános iskolában

HírKlikk 2022. szeptember 23. 18:17 2022. szept. 23. 18:17

Lódarázs csípett meg egy kisfiút, akinek percek alatt súlyos allergiás tünetei alakultak ki. Egy tanárnőnek, az iskola védőnőjének és a rendelkezésre álló ellenszernek köszönhetően, nem történt tragédia.

A súlyos anafilaxiás sokkot visszafordító, adrenalin tartalmú injekciót az iskola védőnője adta be, aki a 24.hu-nak azt mondta: az intézmény udvarán csípte meg a kisfiút a lódarázs, de a csípés után még nem látszott semmi rajta, de miután bementek a tanterembe, elkezdett viszketni és felhólyagosodni a gyerek bőre, ráadásul a kisfiú később arra is panaszkodott, hogy dagad a szája. A tanító egyből felismerte az allergiás reakció súlyosságát, és elvitte a gyereket az iskola orvosi rendelőjébe.

Szaladtam az Epipenért, hívtam a mentőket – mondta a védőnő, aki nem hezitált beadni az allergiás sokkot megállító injektort.

Az injekció beadása után 1-2 perccel mondta azt a fiú, hogy a szája már nem duzzad annyira, tíz percen belül már a mentők is megérkeztek és átvették a kisfiú ellátását, kórházba szállították.

Egyre több önkormányzat és tankerület dönt úgy, hogy köznevelési intézményeikbe biztosítják a két adrenalin-autoinjektort. Az eszközök fontosságának felismeréséhez egy tragédia kellett: januárban, amikor egy hét éves, mogyoróallergiás kisfiú egy újpesti iskolában a szülinapozás alkalmával a mogyorót tartalmazó torta miatt rosszul lett. Életéért hiába küzdöttek a mentők.

Az önkormányzatok önköltségen szerzik be az autoinjektort, mivel egyelőre nincs minisztériumi rendelet arról, hogy minden intézményben kötelezően legyen Epipen-eszköz.

Janklovics Natasa az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület alapítója a szentendrei eset után arra hívta fel a figyelmet, bár örvendetes, hogy egyre több óvodában és iskolában van Epipen, továbbra is nagyon hiányzik az ezt kötelezővé tevő rendelet.

 

Forrás: 24.hu