Életveszélyessé vált az uniós pénzből épített balatoni kilátó

HírKlikk 2020. május 25. 04:00 2020. máj. 25. 04:00

A járványhelyzet miatt elrendelt intézkedések enyhítésével sem nyit ki egyelőre a fonyódi Várhegyi Széplátó, mivel faszerkezetét tönkretette a házi cincér és egy gombafajta, vélhetően kivitelezési hiba miatt – közölte Hidvégi József polgármester, az MTI megkeresésére.

A polgármester elmondta, még kérdéses, hogy idén látogatható lesz-e újra az évi 30 ezer látogatót vonzó, 2011-ben épített impozáns építmény, amelynek helyreállítási költségét 50-60 millió forintra becsülik.

Ha a felkért igazságügyi szakértő jóváhagyja, a turistákat a nyáron felengedik a kilátó kőből készült alsó részéig, hogy élvezhessék a páratlan panorámát az őszre tervezett helyreállításig – tette hozzá.

Hidvégi József felidézte, hogy még 2008-ban nyert 85 százalékos támogatást a dél-balatoni város az akkor 80 millió forintba kerülő kilátó megépítésére.

A kőalapzatú – és fémtornyot is magába foglaló – építmény fenyőből készült faszerkezetére nem járt le a tíz év szavatossági idő – mondta.

A szakértői vélemények szerint, a kivitelező kellő fakezelésének elmaradása miatt költözhettek a gerendákba már beépítés előtt házi cincérek, nedvességet beengedő lyukakat hagyva maguk után, továbbá egy szintén kezdetektől a fagerendákban lévő, belülről korhadást indító gombafaj is kikezdte az építményt – összegezte a gondokat.

A kívülről nehezen észlelhető probléma súlyosságára egy turistaként tavaly a kilátóban járó szakember hívta fel a város figyelmét. A gond az őszi karbantartás során vált egyértelműen bizonyossá. A polgármester közölte, tart az egyezkedés a kivitelező céggel a hibák elhárításáról. Ha ez nem jár eredménnyel, akkor pert indít Fonyód.  

Hidvégi József arról is beszámolt, hogy a város 380 millió forint támogatást nyert el turisztikai fejlesztéseire, amelyek része a település magaspartján egy újabb kilátóhely megépítése és a sétány felújítása, a várhegyi parkoló kiépítése, továbbá a Széplátó felújítása 5 millió forint erejéig.

Ebből a kilátó deszkázatának kijavítására futja, a faszerkezetet a kivitelezőnek kell helyreállítania – közölte.

Forrás: MTI