Elfogadhatatlannak tartja a MOK az ügyeleti díjazást

HírKlikk 2021. február 23. 19:15 2021. feb. 23. 19:15

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint elfogadhatatlan az orvosok számára az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, valamint az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár.

A MOK elnöksége levélben arra kérte Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatót, hogy ebben a két kérdésben, saját hatáskörben hozzon az orvosok számára megnyugtató, igazságos döntést, mert sokuknak ez kulcskérdés az új szerződések aláírásánál.

Az orvoskamara közleményében azt írta, az orvosoktól kapott információk alapján, az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyt megteremtő szerződéseknél a legnagyobb probléma az, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti – bizonyos helyeken semmissé teszi – írták.

Ugyanígy elfogadhatatlan, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az országos kórház-főigazgató kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből – közölték. 

A kamara azt kéri Jenei Zoltántól, hogy e két kérdésben saját hatáskörében, még a szerződések aláírása előtt hozzon az orvosok számára megnyugtató, igazságos döntést a minimálisan adható ügyeleti díjak megemelésével, a pihenőidő anyagi elismerésével.

Ellenkező esetben – írták – a kamarához eljutó hírek és megkeresések alapján a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás fog veszélybe kerülni.

Forrás: MTI