Elhunyt Karsai Dániel

HírKlikk 2024. szeptember 29. 04:02 2024. szept. 29. 04:02

Az alkotmányjogász, akinél két éve diagnosztizálták az ALS nevű gyógyíthatatlan betegséget, 47 éves volt. A halálhírt öccse, Karsai Péter posztolta a Facebookra.

Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS-betegséget, 2023. szeptemberben állt nyilvánosság elé, egy Facebook-oldalán közzétett bejegyzéssel. Az ALS, azaz amiotrófiás laterálszklerózis betegség lényege, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, ami idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség gyógyíthatatlan, de a mentális képességeket nem érinti, így a beteg kénytelen tiszta tudattal végigkövetni saját elmúlását.

Karsai Dániel méltatlannak tartotta, hogy teljesen tiszta fejjel nézze végig, ahogy leépül a teste és cselekvőképtelen lesz. Azért fordult a nyilvánossághoz, mert ma Magyarországon a hozzá hasonló emberek nem dönthetnek életük méltó befejezéséről. Európa több országában engedélyezett az eutanázia, a magyar jogszabályok alapján, azonban ha valaki itthonról segítene neki ebben részt venni, az bűncselekményt követne el. Ezért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy így érje el az életvégi döntésekhez való jogok kibővítését Magyarországon, és népszavazási kezdeményezést is indított.

Arra hivatkozott, hogy az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot.

Ügye körül óriási társadalmi párbeszéd alakult ki, Sulyok Tamás köztársasági elnök is meglátogatta őt.

A strasbourgi bíróság végül elutasította a kérelmét, hiába szólalt fel személyesen, és a népszavazási kísérlete is elbukott előbb a Nemzeti Választási Bizottságon, aztán az Alkotmánybíróságon. A Fidesz elzárkózott a témáról való vitáktól, a Parlamentben kikerülték őt.

A Kúria elutasította Karsai Dániel népszavazási kérdését az aktív eutanáziáról

Ezzel a bírák lényegében kötelességévé tették, hogy elviselhetetlen fájdalmak között és magatehetetlenül éljen.

„Annak érdekében kezdeményeztem népszavazást, hogy azon halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését" – írta Karsai Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette, hogy a közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. És mivel a Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át.

„Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességgé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt" – jegyezte meg Karsai.

Karsai Dániel 47 éves volt.

-----------------------------------------------------------------------------

Fidesz-frakció napirendjén nem szerepel a meglévő szabályozás változtatása – ez állt a nagyobbik kormánypárt rövid válaszában, amikor megkérdezték az eutanáziáról.

Momentum szerint „az eutanázia kérdését mély és átfogó szakmai, majd társadalmi vitára kell bocsátani, ennek kell lennie az első lépésnek”.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártjának az az álláspontja, hogy „Karsai Dániel egy nagyon súlyos problémára hívta fel a figyelmet, pártunk mélyen együttérez minden érintettel, ezért álláspontunk szerint az eutanázia kérdését mihamarabb társadalmi vitára kell bocsátani”.

Jobbiknál is hasonlóképpen gondolkodnak. „Minden ilyen jellegű kérdésben elsőként érdemes szakmai és tudományos vitákat lefolytatni, majd ezután lenne fontos egy szélesebb körű társadalmi vitára bocsátani a kérdést. A pártokra legfeljebb ezt követően lehet szükség”.

Mi Hazánk fontosnak tartja, hogy az öngyilkosság ellenkezik a keresztény alapelvekkel, ezért szerintük maximálisan törekedni kell a gyógyításra és a fájdalomcsillapításra. „Rendkívüli esetekben ugyanakkor, a legszigorúbb orvosi és jogi kontroll mellett elképzelhetőnek tartjuk az eutanázia engedélyezését” – olvasható a válasz-e-mailben.

Párbeszéd – Zöldek szerint az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért. Az eutanázia bevezetésének lehetőségét a párt a fentiek fényében mérlegelné, természetesen alapos szakmai és társadalmi vitát követően.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom