Elítélték a magyar kulturális központ lengyel felgyújtóit

HírKlikk 2020. március 26. 13:15 2020. márc. 26. 13:15

Lengyelországban, Krakkóban elítéltek három lengyel állampolgárt az ungvári magyar kulturális központban 2018. február 4-én elkövetett gyújtogatásért, értesült a Szabad Európa Rádió.

A vád terrorcselekmény volt. Michal Prokopowiczot, a merénylet 29 éves kitervelőjét háromévi szabadságvesztésre ítélték. Tomasz Rafal Szymkowiak tettestársra (23 éves) két évet szabott ki a bíróság. A harmadik vádlottra, a 23 éves Adrian Marglewskire, aki együttműködött a nyomozással, két év felügyeletet szabott ki a bíróság, és közmunkára kötelezte őt.

Az első merénylet után a három tettes még abban a hónapban újra akcióba lépett, és az akkori tűz elpusztította az épület földszintjét. A lengyel belbiztonsági szolgálat még abban a hónapban őrizetbe vette a tetteseket, és az ukrán hatóságok számos bizonyítékot bocsátottak a lengyelek rendelkezésére.  Mariusz Sadlo, a varsói szervezett bűnözés és korrupció elleni osztály ügyésze kifejtette: „A támadás összhangban áll az Ukrajna elleni orosz akciókkal. Célja az volt, hogy gyengítse és destabilizálja Ukrajnát”.

Az incidens nyomán, bekérették az ukrán nagykövetet a magyar külügyminisztériumba, és figyelmeztették a „fokozódó rasszizmusra”. Ez is növelte a két ország között az ukrajnai oktatási törvény miatt keletkezett feszültséget.

A cikk a továbbiakban ismertette a vádlottak szélsőjobboldali hátterét, majd megállapította: a vádlottak vallomásai Németországba vezetnek, egy bizonyos Manuel Ochsenreiterhez, aki egy szélsőjobboldali újság szerkesztője, és ma már az AfD parlamenti képviselője. Ochsenreiter hazugságnak nevezte a vádakat. A TAZ című német lap szerint, Ochsenreiter ellen tovább folyik a nyomozás Berlinben és Krakkóban egyaránt. 

Forrás: Hírklikk