Éljen és virágozzék a több ezer éves kínai-magyar barátság

Föld S. Péter 2019. július 12. 09:54 2019. júl. 12. 09:54

Több ezer éves barátság köti össze a kínai és magyar népet, a két országot pedig 70 éves diplomáciai kapcsolat, most pedig új korszakot, Eurázsia korszakát éljük. Ezt Matolcsy György mondta az MTI beszámolója szerint, amikor a jegybank elnöke megnyitotta a Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatai felvételének 70. évfordulója alkalmából rendezett fotókiállítást Budapesten.

Gondolhatnánk, hogy a szónokot kissé elragadta hév, nagyobbat akart mondani, mint előtte bárki más, ezért beszélt több ezer éves barátságról. Pedig Matolcsyról köztudott, hogy róla lehetne mintázni a visszafogottság szobrát, nem holmi hebehurgya ő, még akkor sem, ha a látszat időnként ellene szól. Ő dobta be a köztudatba az ősmagyar agysebészet teóriáját, valamint azt, hogy a magyar gazdaság nem más, mint egy tündérmese. Nincs szó tehát túlzásról a jegybankelnök szavaiban, legföljebb amiatt lehet némi hiányérzetünk hogy hősünk nem támasztotta alá tényekkel a több ezer éves barátságról szóló történetet.

Nem mintha ez elvárás volna részünkről, elhisszük neki így is. Már csak azért is, mert nem az a lényeg, amit látunk, hallunk és tapasztalunk, hanem az, amit elhiszünk. Utóbbit Orbán Viktor üzente nekünk, igaz, nem most, hanem két évvel ezelőtt, az Ericsson új székházának avatásán. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy nekünk magyaroknak a valóságot kell magunk felé hajlítani.

Azóta mást sem teszünk. Hamarosan a történészek is megtudják, hogy a kínai és a magyar népet több ezer éves barátság köti össze, s olyan szoros e kapcsolat, hogy még Soros György ugyancsak évezredek óta tartó ármánykodása sem tudta tönkretenni. És azon sem csodálkoznánk, ha egyszer, talán több ezer év elteltével, kiderülne, hogy azért kellett einstandolni az MTA kutatóintézeteit, hogy a kormány által hirdetett valósággal ellentétes nézeteket, amennyire csak lehet, negligálják.

És akkor még jól jártunk. Beszélhetett volna Matolcsy több millió éves barátságról, vagy bármi másról, az MTI azt is leközli, ahelyett, hogy a szerkesztő az orvosi ügyeletet hívta volna, hogy jöjjenek gyorsan, valaki megőrült.

Miközben tudjuk, hogy nem őrült meg senki. Ami van, az ugyan maga az őrület, de mi ilyen kicsiségekkel nem foglalkozunk. Mi itt élünk Eurázsiában, mely valójában egy nem létező ország, de ez bennünket csöppet sem zavar, lassanként már a mi országunk sem létezik, leszámítva az ősmagyar agysebészetet, a japán és a magyar gyerekek fenekén lévő piros pöttyöket, a Bicskéig meghosszabbított kisvasutat, valamint a főpolgármesternek azt a nagyon konkrét, és kézzel fogható ígéretét, hogy jövőre lehet klíma a 3-as metrón. .

Jól vagyunk, nyugszik a beteg, beveszi szépen az orvosságot.