Elképesztő mennyiségű, fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert vontak ki a forgalomból

HírKlikk 2020. július 31. 17:15 2020. júl. 31. 17:15

Több mint 360 kilogramm, fogyasztásra alkalmatlan, az egészségre veszélyes élelmiszert vont ki a forgalomból a Pest Megyei Kormányhivatal egy fővárosi élelmiszerbolt és étkezde ellenőrzése során – közölte a kormányhivatalt vezető kormánymegbízott pénteken.

Tarnai Richárd elmondta: a Pest Megyei Kormányhivatal élelmiszer-biztonsági felügyelői folyamatosan ellenőrzik a Pest megyei és a budapesti élelmiszerboltokat, vendéglátóipari helyeket. Ennek keretében, különösen súlyos esetre bukkantak a főváros XIII. kerületében.

Az élelmiszerüzlet és főként a raktárhelyiségek rendkívül koszosak, nem megfelelő higiéniai állapotúak voltak. A raktárban számos lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű terméket találtak. A kormányhivatal munkatársai 59 tétel, összesen 201 kilogramm élelmiszert azonnal kivontak a forgalomból. Ezzel sikerült megakadályozni, hogy a vevők ezekből vásároljanak – tette hozzá a kormánymegbízott.

Az üzlethez tartozó étkezdében hasonló állapotokat tapasztaltak a felügyelők, például szabálytalan körülmények között, rozsdás, szennyezett hűtőberendezésekben tárolták a húsokat. Az étkezdében szintén lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, nyomon követhetetlen termékeket találtak. A hatóság 53 tételt azonnal kivont a forgalomból:152 kilogramm húst, amely a meleg idő miatt különösen indokolt volt – hívta fel a figyelmet Tarnai Richárd.

A szabálytalanságok miatt eljárás indult. Az ügy még folyamatban van, de jogerős lezárása után, a kormánymegbízott szerint, akár több tízmillió forint is lehet a bírság.

Tarnai Richárd hangsúlyozta, a folyamatosan végzett ellenőrzésekkel a kormányhivatal célja a szabálytalanságok kiszűrése, az egészségre veszélyes termékek forgalmazásának megakadályozása.

Felidézte, hogy 2012 után jelentős szigorítások léptek életbe, például a bírságok összegének emelése és a minősített esetek büntető törvénykönyvi kategóriába kerülése. Ennek eredményeképpen tíz százalék alá csökkent a szabálytalanságok aránya – jelezte.

Forrás: MTI/Hírklikk