Elkészült a legjobban élhető városok rangsora

HírKlikk 2023. december 26. 18:40 2023. dec. 26. 18:40

A fővárosban a Várnegyedben és Budapest belvárosában a legjobb élni, vidéken ugyanez Egerről és Veszprémről mondható el – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából.

Az Otthon Centrum (OC) a nemzetközi szakmai trendekhez igazodva idén is összeállította saját élhetőségi rangsorát. A lista összeállítása során a szakemberek a 20 ezer főnél népesebb városok életminőség szempontból lényeges mutatószámait vették alapul. A településeket az öt mutatóban elért maximális százalékos eredményeik alapján rangsorolták, az így elért helyezéseket egyértelműen visszaigazolta az adott településre jelenleg érvényes árszint is – írja a piacesprofit.

Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető szerint az életminőségi mutató százalékos kifejezéséhez az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népjóléti mutatókat vették figyelembe. Az elmúlt évekhez hasonlóan, ismét a fővárosi kerületek végeztek az OC életminőségi rangsorának élén. Az I. és V. kerület holtversenyben elért, 81 százalékos értéke kiugróan magas, a két városrész az összes mutatóban átlag feletti. A VI. kerület 73 százalékos értékkel az előkelő harmadik, a következő nyolc helyen Budapest belvárosi és közép-budai kerületei állnak, 62-68 százalékos értékkel. 

A rangsorban két megyei jogú város, Eger és Veszprém következik, 61 és 59 százalékos értékkel. Ezután az agglomerációs települések viszik a prímet: Veresegyház, Budaörs, Szentendre, Gödöllő, Vác és Dunakeszi egyaránt vándorlási pozitívumának köszönheti kedvező pozícióját. Győr 54,9 százalékos értékkel a 23. a rangsorban (a harmadik a megyei jogú városok közül), majd Pécs (54,7 százalék), Miskolc (54,6 százalék), Székesfehérvár (54,5 százalék) a sorrend. A kisebb megyei jogú városok a lista harmadik harmadában végeztek: a 83 települést összesítő rangsorban Nagykanizsa az 58., Zalaegerszeg a 64. helyen áll, míg a legrosszabbul teljesített Hódmezővásárhely a 70. helyezett, 46 százalékkal. A középmezőnytől csupán Ózd (38 százalék) és Hajdúböszörmény (41 százalék) szakadt le.

Forrás: piacesprofit.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom