Ellenzék: a kormánypártok ne akadályozzák meg a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülését!

HírKlikk 2021. július 23. 14:00 2021. júl. 23. 14:00

Az ellenzéki pártok arra szólítják fel az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti tagjait, hogy ne akadályozzák meg, hogy a testület hétfőn megvitassa a Pegasus nevű kémprogrammal kapcsolatos megfigyelési ügyet.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által jegyzett közleményben az ellenzéki pártok azt kérik, a Fidesz és a KDNP ne akadályozza az igazság kiderülését.

Ha a bizottság kormánypárti tagjai nem lesznek ott a hétfői ülésen, akkor azt az ellenzék beismerő vallomásnak értékeli, és ezért a kormánypártoknak vállalniuk kell a felelősséget - közölték.

Szerintük az elmúlt napokban "a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legkomolyabb lehallgatási botrányára derült fény". A tizenhét ország tényfeltáró újságíróinak összehangolt oknyomozó munkájával felderített információk alapján Magyarország vonatkozásában arra a következtetésre jutottak, hogy az Orbán-kormány több száz magyar állampolgárt - köztük független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket, ügyvédeket - figyelhetett meg, hallgathatott le a mobiltelefonra telepíthető Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel - írták.

Az ellenzéki pártok szerint az Orbán-kormány miniszterei egymásnak "ellentmondó, mismásoló nyilatkozatokat" adtak, nem cáfolva a Pegasus alkalmazását. Hozzátették, Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke hétfőre összehívta a testületet, és Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte is, hogy zárt ülésen, de hajlandók a feltett kérdésekre válaszolni.

Az ellenzéki pártok a többi között arra várnak választ, hogy megvásárolta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot, illetve ki adott a megfigyelésekre engedélyt.

A nemzetbiztonsági bizottság három ellenzéki tagja vasárnap kezdeményezte a testület összehívását a megfigyelési botrány miatt, mire Halász János, a bizottság fideszes alelnöke azt közölte, szerintük nem indokolt a bizottság ülésének összehívása, Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Forrás: MTI/Hírklikk