A koronavírus miatt elmarad a tüntetés, de a PDSZ nem hátrál

Harkai Péter 2020. március 10. 05:30 2020. márc. 10. 05:30

A Nemzeti alaptanterv jelen formája ellen tiltakozó, március 15-ére az Operaház elé tervezett ellenzéki tüntetést – a járványveszélyre való szakmai figyelmeztetések miatt – elhalasztották a szervezők. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadta a döntést és a további lépéseket a demonstráció szervezőivel együtt teszik meg.

A Független Diákparlamentből kialakult Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM) vasárnapi közleményében értesítette a jelentős számú érdeklődőt, hogy – a március 15-i oktatásügyi tüntetésre várható magas létszám, valamint a résztvevők egészsége iránt érzett felelősség miatt –, a Nat bevezetése ellen és a 21. századi oktatásért szervezett demonstrációt későbbi időpontra halasztják. Mivel jelenleg még nem látható előre a járványveszély lecsengése, ezért pontos időpontot csak a későbbiekben határoznak meg.

A szervezők addig is számos oktatással foglalkozó civil-, szakmai-, és szakszervezettel egyeztetve, jogi, szimbolikus és nyomásgyakorló lépésekre, valamint online kampányra is készülnek.

– A tüntetésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is meghívást kapott, kijelöltük a megszólaló személyeket, összeállítottuk a beszédünket, de a szervezőkkel közös megállapodásunkhoz tartva magunkat, minderről nem tudunk részleteiben nyilatkozni, amíg a demonstráció új időpontja ismertté nem válik – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke.

Arra a kérdésre, hogy követik-e az ADOM alternatív kommunikációs lehetőségét, amivel átmenetileg online csatornákon tartják életben az elmaradt tüntetés szellemiségét, a szakszervezeti vezető a PDSZ szolidáris kiállásáról biztosította a Nat ellen tiltakozó diákszervezetet.

– Sem az eseményről, sem a szervezőkről nem válunk le, közös döntés alapján és felületeken pótoljuk egyelőre a március 15-ére tervezett mondandóink nyilvánosságát. Alkalmazkodunk a tüntetés szervezőihez és kivárjuk a tiltakozó esemény új időpontját. Amint biztonságos lesz ismét a tömegrendezvények megtartása, közösen követeljük a Nat visszavonását.

A PDSZ egy hete sajtótájékoztató keretében ismertette a következő hetek várható eseményeit. Felkészültek arra is, hogy amennyiben a kormány időhúzással lehetetlenítené el a tervezett munkabeszüntetést, egy eddig nem alkalmazott sztrájklehetőséget is vázoltak a szabadnapok időzített, koordinált kivételével. Ez akár egy hetet is jelenthetne.

Információink szerint, az elmúlt pár napban sorra érkeztek a hírek arról, hogy a pedagógusoknak írásban, előre kell nyilatkozniuk arról, hogy ebben az évben mikor kívánják kivenni a törvény által biztosított hét szabadnapot. Mindebben egyértelmű szándékosságot éreznek, hogy így előre ellehetetleníthessék a sztrájkolni kívánó pedagógusok lehetőségét. Arra biztatnak mindenkit, hogy a tendenciózusnak tűnő munkáltatói fellépés ellenére, éljenek a törvény által biztosított jogukkal, ugyanis a Munka Törvénykönyve 122. paragrafusának (2) bekezdése kimondja:

„A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.”