Élőben közvetíti az SZFE-s diákok vonulását a Hírklikk

Millei Ilona 2020. október 23. 16:39 2020. okt. 23. 16:39

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói „Mindannyiunk szabadsága” címmel tartják megemlékezésüket az 1956-os forradalomról, de az esemény SZFE és az egyetemek szellemi szabadságáért vívott harcról is szól. A rendezvény 16 órakor a Műegyetem rakparton kezdődik, ahonnan a résztvevők a Március 15-e érintésével az Urániához vonulnak. A Hírklikk élőben közvetíti az eseményt.

A Műegyetem rakparton gyülekező SZFE-s hallgatók, és harcuk mellett hihetetlenül sokan kiálltak. A magyar közéletben rég nem látott szolidaritási hullám indult el. 

S, hogy miért is indult a diákok küzdelme? 

Júliusban modellváltásra kényszerítette a kormány, az intézményt az állami fenntartásból alapítványi irányítás alá helyezte.  Az SZFE-t az egyetem fölé kinevezett kuratóriumi tagok felügyelik, vezetőjének – az intézményt sokszor kritikával illető, kormánypárti – Vidnyánszky Attilát nevezték ki. Vidnyánszky augusztus 29-én megvonta az egyetem legfontosabb döntéshozatali szerve, a szenátus jogköreit, nem dönthetnek működési, költségvetési, rektor-és osztályfőnök-kinevezési kérdésekben sem. Az összes jogkör a kuratórium kezébe került.

A diákok válasza az volt, hogy szeptember 1-jére virradóra elfoglalták az egyetemet, és több tüntetést is szerveztek a modellváltás ellen. A hallgatók követelik az egyetemi autonómia visszaállítását és a kormány által kinevezett kuratórium lemondását. Az SZFE vezetősége, és az ott tanító neves tanárok  közül sokan felmondtak. A magyar közéletben rég nem látott szolidaritási hullám indult el. A diákok harca mellett civil- és érdekvédelmi szervezetek, hazai is világsztárok is a diákok és az oktatók harca mellé állt. Vidnyánszky Attila szerint a fiatalokat az ellenzéki politika használja eszközként. 

A diákoknál az is kiverte a biztosítékot, hogy az egyetem kuratóriuma pályáztatás és szenátusi jóváhagyás nélkül választotta ki az intézmény új rektorhelyetteseit: Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színészt. Szarka Gábor (aki korábban gépesített lövésztiszt volt) kancellárt szintén Vidnyánszkyék nevezték ki, őt a hallgatók nem engedték be  új munkahelyére, az SZFE épületébe. Az új kancellár a dolgozóknak béremelést, az egyetemfoglaló tanulóknak büntetlenséget ígért, az egyetemi polgárok azonban ezt ultimátumnak tekintették, elutasították a felajánlásokat. Szarka Gábor frissen kinevezett kancellárként először kikapcsolta az internetet, majd az őszi szünet időpontját hozta előbbre, és kihirdette, a hallgatóknak este hat óráig el kell hagyniuk az egyetemi épületeket. Az egyetemisták ezt visszautasították és továbbra is eltökéltek, ám nincs egyszerű dolguk az elfoglalt épületben.

A diákok ugyan a sajtóból értesültek arról, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokon jogellenesnek nyilvánította az SZFE dolgozóinak sztrájkját, de továbbra is hisznek az igazukban, továbbra is kitartanak.