Elon Musk minden hazugságától egyre szavahihetőbb

Puzsér Róbert 2021. május 11. 16:06 2021. máj. 11. 16:06

A kaliforniai közlekedési hatóság meghallgatásán a Tesla autók önvezető funkciójáért felelős mérnök zárt ajtók mögött bevallotta, hogy az autógyár nagyon messze van még attól, hogy önvezető kocsikat engedjen ki az utakra.

A tech-szélhámos Elon Musk nyilvános hazudozása és a közérdekű adatigényléssel szerzett információ között szakadéknyi űr tátong, ez pedig úgy a kriptovaluták iránti várakozásainak, mint a Mars terraformálása kapcsán előadott science fiction-ábrándjainak a komolyságát beárazza – hisz aki így szélhámoskodik a nyilvánosságban, annak a szava ennyit is ér.

Csakhogy Elon Musk mégsem hiteltelenül el: Twitteren hirdetett próféciái nyomán kisbefektetők tízezrei továbbra is horribilis összegeket helyeznek kétes pénzügyi instrumentumokba, a Tesla pedig lassan nagyobb tőzsdei értékkel bír, mint az összes többi autógyár együttvéve. A szélhámos fantaszta szava nem pusztán megbízható, de hitelesebb, mint valaha.

Elon Musk kultuszában a technológiavallás messianizmusa, a marketingvallás hazugságeszménye és a piacvallás tőkefundamentalizmusa vegyül a korszellem motivációs trénerek által sulykolt hazugságával, mely szerint a siker mindent igazol, mert annál több nincs az életben. Elon Muskot nem buktatják meg a hazugságai, mert épp az a képessége teszi bármire alkalmassá, hogy szemrebbenés nélkül hazudik.

A történelem utáni ember nem pusztán vágyik a tetszetős hazugságokra, nem pusztán hamis biztonságérzetet merít belőlük, de istenként tiszteli azt, aki olyasmit hitet el vele, ami mindennapos kényelmét és fenntarthatatlan életmódját igazolja. A pénzpiac recseg-ropog? Majd Elon Musk innovációja, a PayPal megoldja. A légkör telítődik széndioxiddal, és a klíma túlhevül? Majd Elon Musk Tesla autója megoldja. Az óceánban úszó hulladékszigetek összeérnek, és a Föld lakhatatlanná válik? Majd Elon Musk terraformálja a Marsot, és megoldja. Felesleges kongatni a vészharangot: minden a legnagyobb rendben van – azért születnek önmagukat tech-géniuszoknak kiadó csalók a világra, hogy a történelem utáni embernek ne is legyen más dolga, mint önfeledten elfogyasztani a bolygót a gyermekei és az unokái elől.