Előválasztás nélkül nincs esély a kormányváltásra

HírKlikk 2020. szeptember 30. 05:30 2020. szept. 30. 05:30

A Republikon Intézet kedden Előválasztás és ellenzéki stratégia címmel rendezett konferenciát, ahol minden számottevő ellenzéki párt képviselői megjelentek.

A 444.hu tudósítása szerint, az ellenzéki pártok között abban már teljes az egyetértés, hogy a 2022-es választás előtt lesz miniszterelnök-jelölti előválasztás, és lesznek helyi előválasztások is. Hogy a 106 választókerületből pontosan mennyiben, az még kérdés. 

A résztvevők úgy vélték, az előválasztás előnyei közé tartozik, hogy a politikai munka és a személyes teljesítmény itt felülírja a pártpolitikát, egyértelmű demokratikus legitimációt teremt a győztes számára, az ellenzéki narratívát hamar megismerteti a választópolgárokkal, és végre érdemi vitákat láthatnak majd az emberek a jelöltek között.

A hátrányok között többen említették, hogy a média szükségszerűen fel fogja nagyítani a jelöltek közötti konfliktusokat, valamint a sok előválasztás lebonyolításához rengeteg erőforrásra van szükség. Az MSZP-s Molnár Zsolt erre azt mondta, ha ezt nem tudja lebonyolítani a hat párt, akkor a kormányváltásra sincs esély. Szerinte ez edzőmeccs lesz ahhoz képest, ami a választásokon jön. 

Többen azt mondták, hogy az előválasztásokat 2021 tavaszán kellene rendezni, azonban felmerült, nem biztos, hogy van addig elég idő a felkészülésre.

A miniszterelnök-jelölti előválasztás esetében a résztvevők nagy része szerint erős legitimációra van szükség, vagyis a szavazatok legalább 50 százalékára, ezért kétfordulós előválasztás lehet majd. A Momentum inkább turné-szerű, az amerikai előválasztásra emlékeztető lebonyolítást szeretne.

Hogy hány egyéni körzetben lesz végül előválasztás, és azon kik indulhatnak, az még vita tárgya. Szabó Tímea (Párbeszéd) és Molnár Zsolt egyértelműen amellett voltak, hogy érdemben akkor lehet előválasztásokat tartani, és akkor tud kialakulni, hogy mindenhol egy az egyben mérkőzzön az ellenzéki jelölt a fideszessel, ha egy közös ellenzéki pártlista lesz.

Ha több lista lenne, akkor listánként legalább 27 helyen, és legalább kilenc megyében állítani kellene saját jelölteket, ami rendkívüli módon megbonyolítaná a pártok egymás közötti osztozkodását.

Molnár Zsolt azt is javasolta, hogy akik 2018-ban meg tudták nyerni az egyéni körzetüket, azok esetében nincs szükség előválasztásra, mert az ő demokratikus legitimitásuk elég erős. 

Vita volt arról, hogy civil indulóknak mekkora terük legyen. Ungár Péter például egyértelműen amellett volt, hogy az előválasztás alapvetően a pártok jelöltjeinek versenye. Az ellenzéki erők kormányzásra készülnek, ehhez pedig egy leendő parlamentben el kell tudniuk fogadni egy költségvetést. Ha pedig nagyon sok független képviselő lenne a parlamentben, az lehetetlenné tehetné a tárgyalásokat. Ezért jó lenne, ha az előválasztáson induló civilek közölnék, melyik frakcióhoz csatlakoznának, ha nyernek. 

Forrás: 444.hu