Első szavazókat kérdeztek az európai csúcsjelöltekről

HírKlikk 2024. május 24. 14:05 2024. máj. 24. 14:05

A csütörtöki csúcsjelölti vitán résztvevő fiatalok már tudják, hogy kire fognak szavazni.

Jó pár olyan fiatal volt a közönség soraiban a csütörtök esti európai csúcsjelölti vitán, akik a mostani EP-választáson szavazhatnak majd életükben először. Néhányan kérdéseket is tehettek fel a jelölteknek. A vita után őket, az első szavazókat kérdezte az Euronews a benyomásaikról.

„Úgy gondolom, hogy a biztonság volt a legfontosabb és a legérzelmesebb téma minden jelöltnek" – mondta egy fiatal újságíró, Aleksandra Walczak Lengyelországból, egy olasz diák pedig két fontos témát jelölt meg:

„Az első az éghajlatváltozás. Nagyra értékelem a Renew Europe jelöltje, Gozi válaszait, mert olyasmit mondott, amire nem számítottam. Nyitott volt. A második téma pedig a migráció. Nagyon nagyra értékeltem Schmit válaszait, mert tisztességes volt" – utalt a szocialisták csúcsjelöltjére Carlo Millino.

Van, aki a TikTok miatt aggódik a legjobban

A fiatalok közül sokaknak már megvan a kedvenc jelöltjük.

„Ursula von der Leyen különösen tetszik. Szerintem jó munkát végzett az elmúlt öt évben. Ezért remélem, hogy a következő öt évben is ő lesz a Bizottság elnöke" – mondta egy dán hallgató, Jakob Wind, egy ciprusi diák, Joannisz Afszentiu pedig arról beszélt, hogy a Zöldek jelöltjét kedveli a legjobban, mert megoldásokkal, és nem szélsőséges üzenetekkel akarja kezelni a problémákat.

„Nagyon izgatottan várom, hogy mit hoz a jövő. És hogy tényleg változtatni fognak-e a dolgokon, vagy csak beszélnek róla, de nem tesznek semmit azért, hogy a fiatalok ne állandóan a TikTokon csüngjenek. És azért, hogy a TikTok ne egy olyan hely legyen, ami nem tesz jót a mentális egészségnek" – mondta egy belga fiatal, Ninette Vertongen.

A vitán résztvevő első szavazók abban bíznak, hogy sok kortársuk megy majd el voksolni az európai választáson.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom