Elstartolt a transzsportolók inváziója a nők mezőnyében

Puzsér Róbert 2021. február 21. 10:25 2021. feb. 21. 10:25

A Biden-adminisztráció első lépései közt biztosította, hogy transznemű versenyzők szabadon vehessenek részt a női versenyszámokban.

Ez a döntés nemcsak a profi sportot és a női sportolókat érinti, hanem az amerikai egyetemi szférát, ahol a sportösztöndíj a szegénységből való kitörés, az egyetemi diplomához jutás legfőbb útja.

Évtizedek feminista harcai után a női érdekképviselet legfőbb eredményei kerülnek veszélybe: e döntés nyomán a transznemű versenyzők a következő évtizedekben elkerülhetetlenül kiszorítják majd a biológiailag nőnek született sportolókat a világelitből, csontozatuk és izomzatuk ugyanis alkalmasabb az élsportra.

A feministáknak ezúttal a demokrata kurzus uralmától kell megvédeniük biztonságos tereiket, intézményeiket és jogaikat a transzlobbival szemben – vagy viselniük kell a transzfóbia bélyegét és az eltörléskultúra személyükön demonstrált gyakorlatát, ahogy teszi azt Martina Navratilova és Joanne Kathleen Rowling.

A transzszexuálisok nehézségeit, az őket érő méltánytalanságokat, kirekesztésük mértékét felbecsülni sem lehet – de az sem járható út, amelyen nők milliói kerülnek hátrányos helyzetbe egy igazságtalan, ideológia vezérelt szélhámosság meg az azáltal képezett tisztességtelen versenyelőnyszerzés nyomán. Ez így biztos, hogy nem teremt elfogadást, viszont megbélyegzi a transzneműek közösségét. Megéri ezt az, hogy egy ketrecharcos transzférfi nőket verhessen? Megéri ezt az, hogy férfi testtel született atléták, úszók és kerékpárosok, akiknek férfiak közt nem teremne babér, női mezőnyben bajnokok lehessenek?