Elvben jöhetne, de több, mint kérdéses, hogy jön-e majd a szolidaritási vagyonadó

HírKlikk 2022. november 12. 13:20 2022. nov. 12. 13:20

​​​​​​​Szolidaritási vagyonadó-tervezetet nyújtottak be a Párbeszéd parlamenti frakciójának a tagjai. Ha a kétharmados kormányzati többség rábólint, akkor az egymilliárd forint feletti vagyon után kellene adózniuk az idehaza élő leggazdagabbaknak. A veszélyhelyzet alatt lenne érvényben a plusz adó. Miután ellenzéki tervezetről van szó, szinte nulla az esélye annak, hogy a Fidesz rábólintana az elsősorban az ő oligarcháit sújtó adóra.

„Az elmúlt évtized nyertesei nem veszik ki részüket az igazságos teherviselésből. A száz leggazdagabb magyar vagyona 2010 és 2021 között megnégyszereződött. Az egyenlőtlenségek növekedése rombolja a társadalmi kohéziót, rontja a gazdasági fejlődés kilátásait, és a megélhetési válság további súlyos társadalmi, gazdasági károkat okoz. A társadalom joggal várja el, hogy mindenki igazságos mértékben, a lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a társadalmi, gazdasági károk enyhítéséhez.

Szükséges, hogy a magyar társadalom legvagyonosabb rétege jóval nagyobb mértékben vegye ki a részét a közteherviselésből. Ez a réteg eddig nem járult hozzá a szükséges mértékben a társadalmi, gazdasági károk mérsékléséhez, miközben az elmúlt évtized legnagyobb haszonélvezője volt. A jelenlegi válság különösen megköveteli, hogy a leggazdagabbak a vagyonadóval visszaadjanak valamit a közösségnek” – áll a Párbeszéd frakciója által benyújtott, Az egymilliárd forintot meghaladó vagyonnal rendelkezőket érintő szolidaritási vagyonadóról címet viselő T/1956. számú törvényjavaslat indoklásában.

A dokumentum fontosnak tartja rögzíteni, hogy nem minden gazdag korrupt, viszont minden nagyban játszó, az Orbán- kormány támogatását élvező korrupt oligarcha nagyon gazdag. A kormány ugyan kivetett különadókat, de ezek az elmúlt 12 évben létrejött NERokráciát, a kormány hatalma fenntartásának egyik fontos gazdasági pillérét nem érintik.

Ez is indokolja, hogy a jelen gazdasági helyzetben, a veszélyhelyzet fenntartásának az idejére vezessenek be szolidaritási vagyonadót olyan, a Magyarországon életvitelszerűen élő magánszemélyek vagyonára, akiknek vagyona meghaladja az egymilliárd forintot.

Ami a mértéket illeti: az adóalap, (a hazai és külföldi ingatlan, ingóság, műkincs, értékpapír, vagyoni értékű jog, bankbetét, készpénz; illetve a Magyarországon vagy külföldön bejegyzett gazdasági társaság, vállalkozás, kapcsolt vállalkozások arányosított tulajdonrésze) egymilliárd forint feletti részének három százaléka tízmilliárd forintig, az ezt meghaladó rész hét százaléka húszmilliárd forintig, végül az ezt meghaladó rész ríz százaléka.

Van egy további kategória is, nevezetesen: a meghatározott tevékenységet folytató, illetve forrásokból részesülő, Magyarországon bejegyzett gazdasági társaságok, vállalkozások és kapcsolt vállalkozások tulajdonrésze. Itt az adóalap egymilliárd forint feletti részének öt százaléka tízmilliárd forintig, az ezt meghaladó rész tíz százaléka húszmilliárd forintig, végül az ezt meghaladó rész húsz százaléka lenne a szolidaritási adó.

A törvényjavaslat elfogadása esetén az adófizetési kötelezettség az adóalanyt első alkalommal a törvény kihirdetésének évében terhelné. Az adófizetési kötelezettség az adóalanyt abban az évben terheli utoljára, amelyben a veszélyhelyzet megszűnik.

 

 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom