Elzár(hat)ja a pénzcsapot az EU

HírKlikk 2020. június 30. 14:31 2020. jún. 30. 14:31

Manfred Weber megfenyegette egyebek között Magyarországot és Lengyelországot, hogy az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségének hiányában nem fognak koronavírus-segélyeket kapni. Erről az Európai Néppárt frakcióvezetője a Rheinische Post, düsseldorfi székhelyű lapnak adott interjúban beszélt, és ezt a részletet a szerkesztőség közleményben adta közre előre.

„Csak akkor szabadítjuk fel a 750 milliárd eurós támogatások és hitelek részösszegeit, ha a tagállamok készek a belső reformokra és a pénzt a jövőbe mutató befektetésekre költik” ­ szögezte le Weber. Hozzátette: „Biztosítani akarjuk az adófizetőkel afelől, hogy az országok csak akkor kapnak pénzt, ha független igazságszolgáltatással és független sajtóval rendelkeznek, amely nyilvános, kritikus vitában vizsgálódik, és ellenőrzi, mit történik a segélyekkel”.

Arra a kérdésre, hogy akkor Magyarország és Lengyelország nem fog-e pénzt kapni, Weber kijelentette: „Így van. Néhány ország gondokat okoz. Amelyik nem tartja tiszteletben Európa értékeit és a demokratikus szabályokat, nem kaphat pénzt az Európai Uniótól. Az EU nem bankautomata, hanem értékközösség”.

Forrás: Hírklikk