Emiatt is kihúzzuk a gyufát

HírKlikk 2021. február 26. 17:50 2021. feb. 26. 17:50

Magyarországot újra pervesztés fenyegeti az Európai Bíróságon: a testület kijelölt főtanácsnokának szakvéleménye szerint az úgynevezett „Stop Soros” törvény sérti az uniós jogot – a témával az ARD német közszolgálati tévécsatorna híradóműsora is foglalkozott. Jelen esetben a hangsúly azon van, hogy a törvény kriminalizálja a menekülteket segítőket, és büntetéseket is kilátásba helyez számukra. 

Az ügyet az EU Bizottsága vitte az Európai Bíróság elé. Az ARD ismertette a magyar jogszabály részleteit, és azt is, hogyan került a törvény elnevezésébe Soros György. Nevezetesen úgy, hogy a jobboldali nemzeti magyar kormány antiszemita sztereotípiákkal támadja Sorost, és azzal vádolja, hogy tömegesen akar Európába hozni muzulmán menekülteket. 

Athanasios Rantos főtanácsnok most hangsúlyozta: a menekülteket segítő civil szervezetek kriminalizálása a munkájukat akadályozza, a menedékkérelmeket pedig nem a civil szervezeteknek, hanem a hatóságoknak kell vizsgálniuk. Emellett az a tény, hogy Magyarország biztonságosnak minősítette Szerbiát, oda vezet, hogy sok menedékkérelem eleve kudarcra van ítélve. 

Azt már tavaly kimondta a luxemburgi testület, hogy jogsértő az a szabály, amely szerint elutasítandó azoknak a menedékkérelme, akik biztonságosnak tekintett tranzitországból érkeznek Magyarországra. 

A szakvélemény nem kötelező a bíróságra nézve, de a testület a legtöbb esetben követi azt. Ítélet a következő hónapokban várható – tudatta az ARD.