EMMI: egyelőre nem vezetik vissza a kötelező maszkviselést

HírKlikk 2021. október 16. 18:42 2021. okt. 16. 18:42

Korábban Karácsony Gergely levélben fordult Pintér Sándorhoz, amelyben azt írta: a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a kormánynál, hogy állítsák vissza a 2021. július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban, vagy ha ezt nem érzi országosan szükségesnek, akkor a kormány adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő.

Az ATV Híradójával az EMMI azt közölte: a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és ha szükséges, további intézkedésekről dönt.

„A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben, ma már van vakcina és a lakosság 60 százaléka védett. Emellett a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti" – írták.

Azt is hozzáteszik, hogy a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegnél eddig is végeztek antigén gyorsteszteket, mostantól még több lehetőségük lesz erre, mert közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosítanak részükre. Koronavírus-gyanúnál eddig is kellett, és ezután is kell tesztet végezni, a koronavírus-gyanúról a háziorvos dönt – fogalmaznak.