Ennyien halnak meg azért, mert a kormány inkább stadionokra és templomokra költ, mintsem az egészségügyre

HírKlikk 2020. január 15. 06:53 2020. jan. 15. 06:53

A huszonegyedik század eddig a lemaradásról szólt a magyar egészségügy számára – derült ki az Egészségügy öt dimenzióban című keddi konferencián Orosz Éva, az ELTE professzora előadásából.

Orosz Éva adatai szerint, Magyarország egészségügye 2003 és 2018 között mindenféle mutatóban elmaradt a visegrádi és az EU15 országokétól – írja a Népszava. A professzor szerint, ez annak ellenére is igaz, hogy a kormányzati kommunikációból azt halljuk, javult a népesség egészségügyi állapota.

Míg Magyarországon alig emelkedett az egészségügyi közkiadások reálértéke, addig ez a visegrádi országoknál lényegesen dinamikusabb. Míg 2006 és 2018 között a csehek 36, a szlovákok 44, a lengyelek 77 százalékkal növelték az egy főre jutó egészségügyi közkiadásokat reálértéken, Magyarországon ez a növekedés mindössze 3 százalék volt.

A professzor által vizsgált időszakban az egészségügy helyett a „szabadidő, sport, kultúra, vallásügyek” fejezetre költött összegek növekedtek erőteljesen,

az utóbbi területek finanszírozása a V4-ekkel való összehasonlításban is kiugró. 

Ha ezt a növekményt az egészségügynek adta volna a kormány, úgy már 2017-ben 680 milliárd forinttal több jutott volna betegellátásra. Orosz Éva szerint, a torz kormányzati elosztás nem csak a pénzben, de elvesztett emberi életekben is mérhető. A szűkös egészségügyi kiadások korlátozták az ellátórendszer kapacitását, a szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a gyógykezelések minőségét – és mindez az elkerülhető halálozások számában is megmutatkozott.

Az ellátás egyenlőtlenségei következményeként 2010 és 2016 közötti időszakban évente 46-49 ezer (összesen 285 ezer) 75 évesnél fiatalabb magyar halt meg megelőzhető vagy kezelhető betegségben.

Ha elértük volna Csehország egészségügyi színvonalát, akkor 95 ezerrel (33 százalékkal), ha Lengyelországét, akkor 85 ezerrel (30 százalékkal), ha Szlovákiáét, akkor 47 ezerrel (16 százalékkal) kevesebben haltak volna meg az említett időszakban. Orosz Éva szerint, ez az emberéletekben mérhető veszteség annak a politikának az eredménye, amely csak a rövid távú érdekeket nézi.

Forrás: Népszava