ENSZ-főtitkár: a harcoknak azonnal véget kell vetni

HírKlikk 2021. május 17. 06:22 2021. máj. 17. 06:22

Az ellenségeskedés Izraelben és Gázában „egészen szörnyű", a harcoknak azonnal véget kell vetni – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács (BT) vasárnapi rendkívüli ülésén.

„Ennek az értelmetlen vérontásnak, terrornak és pusztításnak azonnal véget kell vetni" – fogalmazott Guterres, hozzátéve: elrettenti a palesztin civil áldozatok egyre nagyobb száma, s elítéli az izraeli haláleseteket is. Felszólította a feleket, hogy működjenek együtt egy tűzszüneti megállapodás érdekében, és hagyjanak teret a közvetítő erőfeszítéseknek.

A közel-keleti konfliktus újbóli fellángolásával foglalkozó eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget. A BT-t az elmúlt két hétben már harmadszor hívták össze, azonban a Norvégia által javasolt közös nyilatkozatot továbbra sem fogadták el. Ebben többek között a palesztin családokat fenyegető kelet-jeruzsálemi kilakoltatások megakadályozására szólítanák fel Izraelt, valamint megismételnék, hogy a testület támogatja az évtizedes izraeli-palesztin konfliktus tárgyalásos megoldását. A nyilatkozat elfogadását eddig az Egyesült Államok blokkolta.

„Felszólítjuk az Egyesült Államokat, hogy vállalja felelősségét és a nemzetközi közösség nagy részével együtt támogassa a Biztonsági Tanácsot a helyzet enyhítésében" – mondta vasárnap Vang Ji kínai külügyminiszter, aki elnökként vezette az ülést. A tűzszünet és az erőszak megállítása a legsürgetőbb feladat – tette hozzá a tárcavezető. „Sajnálatos módon pusztán egy ország miatt a Biztonsági Tanács nem tud egyhangúlag megszólalni" – fogalmazott Vang.

Az Egyesült Államok vasárnap világossá tette, hogy kész támogatását felajánlani, „ha a felek tűzszünetre törekednek", hogy véget vessenek ezzel az Izrael és a gázai palesztin fegyveresek közötti egyre súlyosbodó erőszaknak. „Az Egyesült Államok fáradhatatlanul dolgozik diplomáciai csatornákon keresztül, hogy megpróbáljon véget vetni ennek a konfliktusnak" – mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. „Úgy gondoljuk, hogy az izraelieknek és a palesztinoknak egyformán joguk van biztonságban élni" – fogalmazott.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael között. Hétfő óta 192 palesztin, köztük 58 gyerek vesztette életét Gázában. Izrael tíz áldozatról számolt be, köztük két gyermekről.

Forrás: MTI