Eörsi Mátyás: Orbán Viktor elhitette, hogy a vita rossz dolog

HírKlikk 2021. június 10. 18:00 2021. jún. 10. 18:00

Az Orbán-kormánynak nincs külpolitikája – jelentette ki Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, Dobrev Klárának, a DK miniszterelnök-jelöltjének külpolitikai tanácsadója a KlikkTv-ben. A szakértő a beszélgetésben rávilágított arra, mennyire befolyásolja a magyar politikai vezetést az önös érdek.

Eörsi Mátyás szerint a külpolitika célja, hogy a bennünket körülvevő világot befolyásolni tudjuk, annak érdekében, hogy hazánk biztonságosabb és prosperáló ország legyen. „Ha ezt elfogadjuk, akkor azt kell mondjam, az Orbán-kormánynak nincs külpolitikája” – jelentette ki a szakember.

„Amit mi külpolitika címén látunk, az részben ideológiai harc, részben pedig „cash”, – készpénz – ami arról szól, hogy miként tud a kormány a befolyó pénzek fölött szabadságot kapni azok elköltésére, vagy hogyan tudja azokat a kampány szolgálatába állítani.”

Rámutatott: ha kritikát kap az ország, akkor a kormány a legnagyobb dühvel és a legrondább szavakat használva utasítja vissza a bírálatokat. Példaként hozta a Fudan Egyetem elleni tüntetést, ami után a kínai nagykövetség durva támadást intézett a magyar ellenzék ellen. Szijjártó Péter azonban nem rendelte be a nagykövetet és jelentette ki, hogy ez egy belpolitikai vita, amelybe nincs joguk beleszólni.

Eörsi Mátyás szerint „a keleti nyitás egy óriási porhintés, amiből Magyarországnak semmiféle kézzelfogható előnye nem származik, kivéve a kormányt és a hozzátartozó csatolmányokat, családtagokat, akik ezen nagyon jól keresnek.”

Hozzátette, biztos benne, hogy a kínai, orosz vagy a török vezetés nem sietne a segítségünkre, ha szükség lenne rá. A biztonságot az Európai Unió és a NATO adja. „Ezek garantálják Magyarország békéjét, prosperitását és hogy az itt élők különösebb szorongás nélkül élhessenek.”

A külpolitikai szakértő szerint barátokra, szövetségesekre van szükség, s mint fogalmazott, nem kell mindenkivel összerúgni a port. A szuverenitás állandó emlegetése kifejezetten árthat, azt nem kell megvédeni – tette hozzá.

Az ellenzék külpolitikájának jövőjéről elmondta, benne volt abban a bizottságban, amely ezt készítette elő és azt vette észre, hogy bár sokan nem szeretik a DK által meghirdetett Európai Egyesült Államok kifejezést, a mögötte lévő gondolatokban egyetértés volt.

Eörsi Mátyás szerint, Orbán Viktor elhitette az országgal, hogy a vita rossz dolog. Nekünk az a meggyőződésünk, hogy a vitánál nincs jobb. Hozzátette: „a vita ki tud hozni olyan kompromisszumokat, amelyek a résztvevők lehető legszélesebb körének elfogadható lesz.”

A V4 országokról szólva, elmondta, szükség van rá, sok minden összeköt minket. Ha érdekellentétek vannak, azokat meg kell beszélni és félretenni, az olyan a dolgokat pedig, amelyekben egyetértés van, közösen kell képviselni.

Rámutatott, sem a Fudan, sem a Budapest-Belgrád vasút nem szolgál magyar érdekeket, főleg úgy, hogy kínaiak építik. Paksról már érdekesebb döntés születhet, hiszen energiára szükség van, de ma már nemcsak Oroszországból jöhet energia. „Ennek a világnak régen vége, Magyarország onnan vesz energiát, ahonnan akar.”

Kijelentette: Európai Energia Uniót fognak szorgalmazni.

Forrás: Hírklikk