Érdekli a magyarokat az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája?

Budai Balázs 2021. szeptember 15. 17:01 2021. szept. 15. 17:01

Az első miniszterelnök-jelölti vitát 317.997-en követték végig az ATV-n, és közben megkezdődtek a Partizán YouTube-oldalán a képviselő-jelölti viták is, amelyeknek nézettsége átlagosan 10 ezer megtekintés körül mozog.

Az ATV honlapján számolt be arról, hogy a Nielsen Közönségmérés mérőműszeres adatai szerint az ATV-n vasárnap este a teljes lakosság körében 317.997-en nézték végig az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt első televíziós vitáját, a Voks 2022-t.

Ahhoz, hogy megítélhessük a vita népszerűségét, meg kell vizsgálnunk, hogy milyen nézettséget produkáltak más műsorok a közel azonos idősávban.

Miközben megkezdődött az ATV csatornáján, aközben az M4-en már javában ment a labdarúgás. Igaz csak a Merkantil Bank Ligában szereplő BFC Siófok fogadta a Vasas SC csapatát, de így 364 171 ember követte végig az összecsapást, ami csaknem 50 ezerrel több nézőt jelent, mint amennyit a Voks 2022 elkönyvelhetett. Azonban még a másodosztály mérkőzését sem követték annyian, mint a két televíziós nagyágyú, az RTL Klub és a TV2 főműsorait. Az adott idősáv második legnézettebb műsora az Álarcos énekes volt, amit 643 462 magyar követett élőben, azonban még ez a műsor is több, mint egy miniszterelnök-jelölti vita nézettségével maradt alul a rivális Sztárban Sztár Leszek!-től, amire 962 959 ember volt kíváncsi.

Bár a vita számai bőven elmaradnak az igazán nagyszabású és ismert műsorokhoz képest, és nem is jutott be az adás a 36. hét 30 legnézettebb műsora közé, de biztató adat, hogy amennyiben csak a 18-59 évig terjedő korosztályt vizsgáljuk, akkor az előkelő 29. helyet foglalja el a Voks 2022 a ranglétrán.

A közélet iránti érdeklődést az is mutatja, hogy az adás online változata az ATV Facebook-oldalán már több mint 250 ezer megtekintéssel rendelkezik, míg a YouTube-oldalra feltöltött változat több mint 100 ezer megtekintéssel büszkélkedhet. Bár ezekben a videók alatti számokban egy ember akár többször is megjelenhet, de az adatok akkor is azt mutatják, hogy van érdeklődés az országos közéleti kérdések iránt.

A helyi képviselő-jelöltek vitáit a Partizán bonyolítja le. Az első ilyen adás Pest megye 1. számú választókörzetének jelöltjei közötti vitát örökítette meg, amely valamivel több mint 10 ezer megtekintéssel rendelkezik a feltöltése óta és az azóta feltöltött viták is 5 és 15 ezer megtekintést hoztak a Partizánnak.

A Partizán más videói gyakran elérik akár a 100 ezer megtekintés is, de ez nem feltétlen képez jó támpontot egy összehasonlításhoz, hiszen azok előre felvett és megvágott anyagok, így érdemesebb lenne más, élőben streamelt adásokkal összevetni. Ettől függetlenül, megnyugtató a jövőre nézve, hogy van kereslet a politikai kultúra iránt.

Az előválasztási viták igazi erőpróbája azonban jövő héten, pénteken lesz, amikor az RTL Klub fogja sugározni a miniszterelnök-jelöltek megmérettetését, hiszen így eggyel kevesebb „nagy” műsor fog a vitával egy időben futni. A nézettséget nyilván erőteljesen növelné, ha a miniszterelnök-jelöltek valódi ellenfele, Orbán Viktor is részt venne a beszélgetéseken, de a 2006-os megmérettetés után nem valószínű, hogy őt újra láthatjuk majd ilyen szerepben.