Erdélyben a magyar kormány anyagi támogatásával működtetett buszokkal szállítják a magyar diákokat

HírKlikk 2024. szeptember 4. 17:50 2024. szept. 4. 17:50

Erdélyben több mint félezer, szórványbeli magyar diákot szállítanak magyar iskolába az új tanévben a Rákóczi Szövetség buszai – közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóosztálya.

A közlemény szerint a Rákóczi Szövetség és az Iskola Alapítvány közös programja a 2024-2025-ös új tanévben összesen 556 romániai magyar kisdiák anyanyelvi oktatását segíti. A 8 és 21 személyes buszokkal 13 megyében szállítják iskolába a különböző életkorú diákokat.

A program célja eljuttatni a magyar tannyelvű iskolákba az erdélyi szórványtelepüléseken élő diákokat, biztosítva számukra a lehetőséget, hogy anyanyelvükön tanulhassanak. Szállítási lehetőség nélkül ugyanis a szülők számára megterhelő, vagy kivitelezhetetlen lenne a lakhelytől távolabb eső, magyar tannyelvű iskolába való ingáztatás, így a közelebbi román tannyelvű iskola mellett döntenének – emlékeztet a közlemény.

Az iskolabuszprogram 12 erdélyi, partiumi és bánsági szórványmegyében – Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hunyad, Kolozs, Maros, Máramaros, Szeben, Szilágy és Temes – és a Csángóföldön, azaz a moldvai Bákó megyében működik.

„A program keretében összesen 40 busz ingáztat szeptembertől 556 gyereket, 33 szórványtelepülés 36 oktatási intézményébe. Az iskolába való eljutás az anyanyelvi oktatás nulladik lépése, ezért kiemelt figyelmet szentelünk a buszprogram lebonyolítására” – idézte a közlemény Nagy Zoltán Leventét, az Iskola Alapítvány elnökét, aki megköszönte a Rákóczi Szövetség és a magyar kormány támogatását.

A részletes adatok szerint az iskolabuszok az erdélyi szórványmegyék többségében több, akár tucatnyi faluból gyűjtik össze a magyar diákokat és viszik a városokban és községközpontokban lévő magyar tagozattal is rendelkező iskolákba. Maros és Szilágy megyében egy-egy településről viszik a gyerekeket a közeli magyar iskolába. Csángóföldön Lábnyik községen belül szállít az iskolabusz összesen 31 gyermeket – áll a közleményben.

A Rákóczi Szövetség tavaly terjesztette ki iskolabusz-programját Erdélyre, és az Iskola Alapítvánnyal partnerségben, a magyar kormány anyagi támogatásával működteti.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom