Erdélyi értelmiségiek tiltakoznak Orbán tusványosi beszéde miatt, petíciót is indítottak

HírKlikk 2022. július 28. 08:45 2022. júl. 28. 08:45

Eckstein-Kovács Péter egykori RMDSZ-politikus, Fosztó László és Magyari Nándor László szociológusok, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport nevében úgy gondolja: vissza kell utasítani azt a hangnemet, amelyen Orbán Viktor idei tusványosi előadásán megszólalt, fajelméleti, rasszista fejtegetésbe bocsátkozva.

Emberi »fajok« nem léteznek, hiszen mindahányan a Homo Sapienshez, mint egységes fajhoz tartozunk. A Nyugat hanyatlásának víziója, amelyet a beszéd fölvázolt, ahol »kevert fajú« poszt-Nyugat áll szemben a közép-európai nemzetállamok nem keveredő népességével, a második világháborúhoz és a Holokauszthoz vezető korszak retorikáját idézi föl.

– olvasható a petícióban, amely szerint ilyen tartalomnak és beszédmódnak nincs mit keresnie az erdélyi magyar nyilvánosságban, „amely évszázadok óta az etnikai, vallási tolerancia színhelyeként gondol saját magára”.

A kezdeményezők az RMDSZ-től is elvárják, hogy „szólaljanak meg, és határolódjanak el Orbán Viktor előadásának fajelméleti, rasszista érvelésétől” – írja a 24.hu által idézett Főtér.ro.

Forrás: 24.hu