Érdemi bértárgyalásra szólítja fel a kormányt a Szakszervezeti Szövetség

HírKlikk 2020. február 22. 04:00 2020. feb. 22. 04:00

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felszólítja a kormányt, kezdjen végre érdemi bértárgyalást a közszolgáltatásban dolgozókkal – közölte a szakszervezet pénteken.

Az állami tulajdonú vállalatoknál még csak el sem kezdődött az érdemi egyeztetés – mutatott rá Kordás László, a MASZSZ elnöke a közleményben. „Egyetlen százaléknyi ajánlatot sem tett a közszolgáltatásban dolgozó vasutasoknak, volánosoknak, postásoknak, vízügyeseknek" – fogalmazott.

A szakszervezeti vezető szerint a szakszervezetek követelése, a több tételből adódó két számjegyű béremelés hónapok óta ismert a cégvezetők előtt.

Kordás László a mintegy 130 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség nevében felszólítja a kormány illetékeseit, tiszteljék meg áldozatos munkát végző alkalmazottaikat azzal, hogy mielőbb előállnak egy megfelelő béremelési ajánlattal.

Az elnök emlékeztetett: a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) tagjai február 20-án bejelentették, hogy kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, amennyiben záros határidőn belül nem ad engedélyt a kormány a cégeinek a valós bértárgyalás megkezdésére.

Az elnök tapasztalata szerint, ezeknél a vállalatoknál fogytán van a dolgozók türelme, és nem fognak hezitálni, ha a szakszervezetek sztrájkba hívják őket. Márpedig, a kollektív munkaügyi vita a munkabeszüntetéshez vezető rövid úton az első lépés – írták.

Forrás: MTI/Hírklikk