Erdő Péter a hatalom fenntartását segíti, amit Kötcsén is igazolt

NVZS 2023. szeptember 13. 07:50 2023. szept. 13. 07:50

„Ha lenne kedvem humorizálni, akkor azt mondanám, lehet, hogy a misebor után a rendőrök megszondáztatták és elkapták” – mondta Herényi Károly arról, hogy Erdő Péter bíboros is részt vett a Fidesz kötcsei dzsemboriján. „A valóság az, hogy az orbáni világ a kimondatlan elvárások világa, amiben már semmit nem kell kimondani, mindenki tudja, hogy hol a helye” – szögezte le a korábbi MDF-es politikus, megjegyezve, hogy Erdő Péter soha nem az önállóságáról volt híres.

„... a fehér furgonból kiszálló Erdő Péter prímás, esztergomi érsek érkezése pedig olyannyira meglepte az újságírókat, hogy el sem hangozhatott a katolikus egyház üdvös szekularizációjáról szóló kérdés, amely fejlett nyugati demokráciákban nem kérdés.” – tudósított a Népszava a hétvégi kötcsei fideszes dzsembori egyik legmeghökkentőbb momentumáról, arról, hogy a kormánypárt és holdudvara „pofavizites” találkozóján felbukkant Erdő Péter bíboros, prímás is.  

A magyarországi katolikus egyház első emberének a megjelenése váratlan volt, s számos kérdést felvet. Mindenekelőtt azt, hogy mit keresett ott Erdő Péter? Vajon Orbán/a kormány/a Fidesz/vagy másvalaki, másvalami nyomására vett részt a találkozón? Ha nem, mi lehetett a motivációja? És egyáltalán, mit üzen ez a híveknek? Herényi Károlyt kerestük meg a kérdéseinkkel.

A volt MDF-es politikus azzal indította a válaszát, hogy egy egyházi vezetőnek semmi keresnivalója nincs egy ilyen, kifejezett pártpolitikai rendezvényen. Őt minősíti az, hogy megjelent, de ami biztos, „a jelenléte nem oldotta azt az intellektuális vákuumot, ami jellemző volt Kötcsén”, ahol a nagy jövőbeni ígéretekkel szemben, Orbán csak annyit tudott kipréselni magából, hogy 2034-ig akar miniszterelnök lenni. „Amit egyébiránt úgy is lehet értelmezni, hogy addig lesz szabadlábon” – jegyezte meg. 

Ez azért szomorú, mert országunk szenvedi a kontinens legmagasabb inflációját – jegyezte meg Herényi, emlékeztetve arra, hogy még a háború sújtotta Ukrajnában is csak a magyar inflációnak pont a felét mérik (legutóbb nyolc százalékot); s miközben az ukrán gazdaság 2,2 százalékkal nőtt, a magyar 2,4 százalékkal zsugorodott. Ilyen körülmények között lehetett volna Orbánnak valós üzenete is, ám egyetlen olyan mondat nem hagyta el a száját, ami ennek a helyzetnek a felszámolást célozta volna, ehelyett csak annyi volt a mondandója, hogy 2034-ig akar miniszterelnök maradni. „Ez végtelenül lesújtó, egy olyan intellektuális vákuum, amiből nehéz lesz kikecmeregnie” – húzta alá.

De hogyan került oda Erdő Péter? Talán kényszerítették a részvételre? – kérdeztük. „Ha lenne kedvem humorizálni, akkor azt mondanám, lehet, hogy a misebor után a rendőrök megszondáztatták és elkapták” – mondta Herényi, aki szerint Erdő Péter nyilván belső kényszert érzett arra, hogy részt vegyen a kötcsei találkozón. „Az orbáni világ ugyanis a kimondatlan elvárások világa, amiben már semmit nem kell kimondani, mindenki tudja, hogy hol a helye” – fejtegette, emlékeztetve arra, hogy Erdő Péter soha nem az önállóságáról volt híres.

S hogy mit üzen ez a híveknek? Herényi szerint azt, hogy „jobbra át, és igazodj!”. Ez nem más, mint iránymutatás a híveknek arra nézve, hogy hol a helyük a politikai palettán. 

Megkérdeztük azt is, hogy mi a különbség aközött, hogy Erdő Péter bíboros, prímás, a magyar katolikus egyház első embere részt vesz a Fidesz rendezvényén, illetve, hogy Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője (az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke) megjelenik számos civil vagy akár politikai eseményen is? Herényi szerint óriási: „Iványi Gábor mindig ügyeket szolgál, az ő jelenléte nem pártokat és politikai erőket szolgál, hanem tisztességes társadalmi ügyeket”.  Mint leszögezte: egy, a kötcseihez hasonló pártpolitikai rendezvényen a részvételnek nem más a célja, mint hogy fenntartsa a hatalom birtoklását.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom