Érkeznek a Pegasus-bizottság kérdései, őszig kell rá válaszolnia a kormánynak

HírKlikk 2022. június 26. 10:05 2022. jún. 26. 10:05

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint a jövő héten minden uniós tagállami kormány megkapja azt a levelet, amely a Pegasus-bizottság kérdéseit tartalmazza.

Az ellenzéki képviselő a közösségi oldalán azt is közölte, hogy a Pegasus-bizottság alelnökeként a kémszoftvert gyártó NSO cég képviselőit kérdezte a megfigyelési botrány részleteiről. A bizottság tagjai arra is kíváncsiak, hogy a magyar kormány használja-e még a kémszoftvert, és hány alkalommal figyeltek meg vele embereket, illetve van-e még élő szerződésük a NSO céggel.

A Pegasus-bizottság kérdéseire legkésőbb őszig kell választ adnia a magyar kabinetnek – írja az RTL.hu. Akkor ugyanis Rónai Sándor kezdeményezésére a bizottság Magyarországra látogat, hogy személyesen tehessék fel a kérdéseiket.

Június közepén a Regionális Nyomozóügyészség közölte, hogy a Pegasus-ügyben megszüntette az eljárást. A döntés indoklása szerint nem történt jogosulatlan megfigyelés a Pegasus-ügyben, de nem tárt fel jogsértést az adatvédelmi hatóság sem. Az egyik megfigyelt, Panyi Szabolcs, a Direkt 36 újságírója korábban azt mondta: abszurd eredményre jutott a hatóság. Az ügyben korábban Kálmán Olga, a DK frakcióvezetője tett feljelentést.

Forrás: RTL