Erős jobboldali tömb létrehozására készül Orbán

HírKlikk 2023. december 20. 17:30 2023. dec. 20. 17:30

Orbán az Ukrajna-vitával az európai jobboldalt erősíti. Azért dobja be a vétót, hogy az egész földrészen mozgósítsa a jobbos híveket. Abban bízik, hogy új szövetségesei lesznek az EP-választás után. A múlt heti brüsszeli tanácskozáson méltónak bizonyult híréhez, hogy Putyin „képviselője” – így látja a német üzleti körök újságjának brüsszeli tudósítója.

A Kreml meg is köszönte neki, hogy megakadályozta újabb milliárdok folyósítását Kijevnek. Orbán nem árulta el a valódi okot, hogy miért így járt el: jövő júniusig el akarja húzni a vitát, mert azt reméli, hogy így felhozza a kontinensen a hasonszőrű pártokat, ezzel pedig megváltoztatja az erőviszonyokat Strasbourgban – írja a Handelsblatt

Az állam- és kormányfők körében azonban teljesen magára maradt. Viszont egy erős jobboldali tömb ellensúlyt képezhetne. Saját magát az európai jobb keresztapjának tekinti. Példaképe Donald Trump, ő is a társadalom megosztására épít. Azokat igyekszik megnyerni, akik Putyinhoz húznak a földrészen, mint a német AfD.

Bőven lesz rá alkalma, hogy feltüzelje a viszályt Ukrajna kapcsán. Ideális lehetőségként kínálkozik számára a márciusi uniós csúcs, ahol határozni kell arról, végrehajtották-e az ukránok a reformokat és így megindulhat-e az érdemi felvételi dialógus. Ennél jobbat nem is kívánhatna magának, hogy alapvetően megkérdőjelezze az egész ukrán belépés értelmét.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom