Erre mit lép Orbán? Moszkva fúrja a finnugor világkongresszust

HírKlikk 2021. április 27. 18:40 2021. ápr. 27. 18:40

Oroszország nem vesz részt a Finnugor Népek Világkongresszusán, amit idén júniusban az észtországi Tartuban tartanak. A távolmaradást az Oroszországi Föderáció Finnugor Népeinek Szövetsége jelentette be. Oroszország finnugor népeivel együtt 27 nemzet képviselőit várták Tartuba. 

Az Estonian World írása szerint az orosz szövetség kétségbe vonta, hogy a jövőben szükség lenne a kongresszusra, és azzal vádolta meg a szervezetet, hogy „beavatkozik az Oroszországi Föderáció és népei belügyeibe”, és „egyre inkább destruktív, átpolitizált tendenciákat mutat.

Felhozta egyebek mellett, hogy több európai jelentés és határozat látott napvilágot arról, hogy az oroszországi finnugor népek és kultúrájuk tragikus helyzetben van. 

Az állásfoglalásban külön hangsúlyos vádak érték Észtország szerepét. Egyebek között azért, mert a 2008-ban tartott kongresszuson az észt elnök azt javasolta Oroszország finnugor népeinek, hogy teremtsék meg autonómiájukat, amit az orosz fél úgy értelmezett, hogy önálló állam megalakítására vonatkozott a felhívás. 

A tartui kongresszusra, illetve annak megnyitására meghívták a finn, a magyar, az orosz és az észt államfőt is. A szerző szerint az orosz állásfoglalás azt jelzi, hogy ezen sem Putyin, sem más orosz tisztségviselő nem vesz majd részt. 

A cikk egyik illusztrációja egy térkép, amely feltünteti a finnugor népeket. A szerző megjegyzi, hogy ezek közül Finnország, Magyarország és Észtország rendelkezik önálló államisággal, a többi Oroszországban él, de közülük sok autonóm köztársaságban. Ezen kívül sok finnugor él az Egyesült Államokban, Romániában, Szlovákiában, Svédországban, Kanadában és Norvégiában.