Erre ügyeljenek a kutyasétáltatók, mert jön a büntetés

HírKlikk 2020. november 15. 18:25 2020. nov. 15. 18:25

A hétvégén hét kutyasétáltatót volt kénytelen megbüntetni a rendőrség. Az intézkedés oka az 500 méteres sétáltatási szabály megszegése volt. Szombaton 530 esetben intézkedtek a kijárási tilalommal kapcsolatban – többnyire mindenki elismerte, ha hibázott, így megúszták figyelmeztetéssel.

Eddig 147 település önkormányzata rendelt el közterületi maszkviselést, a rendőröknek pedig szombaton 267 esetben kellett intézkedniük ezen szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. A kötelező közterületi maszkviselésre vonatkozó rendelet hatályba lépése óta így eddig összesen 823 emberrel szemben kellett fellépniük a rendőröknek – tette hozzá Kiss Róbert, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese vasárnap, a közmédiának nyilatkozva.

Szerinte a tömegközlekedésben is egyre kevesebben hagyják figyelmen kívül a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, a rendőröknek szombaton mindössze 67 esetben kellett intézkedniük – számolt be a hvg.hu.

Kiss Róbert azt is elmondta, úgy látják, az emberek megértették, hogy a kijárási tilalom segíti a járvány elleni védekezést.

Ezt mutatja szerinte, hogy szombaton mindössze 530 esetben történt rendőri intézkedés ezen szabályok megsértése miatt, a legtöbb megállított pedig igazolni tudta, hogy szabályosan tartózkodik közterületen.

A szabályszegők közül hét olyan kutyasétáltató volt, aki a megengedett 500 méternél távolabbra ment, 44 ember a közterületi csoportosulás, gyülekezés szabályait sértette meg. A rendőrök szombaton két budapesti vendéglátóhelyet is bezártak hét napra, mivel az alkalmazottak, illetve az oda érkező ételfutár megsértette a maszkviselés szabályait.

Kiss Róbert aláhúzta, nem jellemző, hogy a szabályszegők vitatnák a rendőrség fellépését, ezért a rendőrök többségében figyelmeztetéssel élnek.

(kép: illusztráció)