Értetlenül áll Brüsszel a keményvonalas migrációs biztos jelölése előtt

HírKlikk 2024. szeptember 19. 06:30 2024. szept. 19. 06:30

Magnus Brunner osztrák pénzügyminisztert választotta Ursula von der Leyen belügyekért és migrációért felelős biztosnak. Brunnernek nehéz dolga lesz az Európai Bizottságba kerüléshez, mert a feladatkörben való járatlansága és a határellenőrzéssel kapcsolatos keményvonalas álláspontja sokakat aggaszt.

Brüsszelben élénk vitát váltott ki, hogy Magnus Brunner osztrák minisztert nevezték ki az Európai Bizottság migrációs tárcájára – írja az Euronews.

Ausztria határozott álláspontot képvisel az Európai Unión belüli szabad utazással kapcsolatban: korábban például megakadályozta Románia és Bulgária schengeni övezetbe történő integrációját.

Andreas Schieder osztrák szociáldemokrata képviselő szerint „mindenki nagyon meglepődött, mert szakmai múltja nem indokolja, hogy őt választották a feladatra: pénzügyminiszter és energiaügyi szakértő volt korábban, gyakorlati ismeretek hiányában jelent most meg.”

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke megvédte párttársát és Von der Leyent is.

„Nagyon fontos, hogy visszaszerezzük az ellenőrzést a határaink felett. Az illegális migráció megállítása Európában az egyik legfontosabb követelés, ezért jó, ha egy néppárti vezető áll az ügy élén” – vélekedett Weber döntésről.

Brunner meghallgatása az Európai Parlamentben nehéz menet lesz. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy olyan határozott migrációs politika ellen lépnek majd fel, ami elsősorban a határok megerősítésére és a migránsok visszafogadásáról szóló alkukra összpontosít. Ugyanez a politikai irányzat korábban azt követelte, hogy az uniós forrásokat fordítsák határkerítésekre.

„Soha nem történhet meg, hogy az emberi jogokat aláássák. Ezeknek a migrációs- és határpolitikánknak minden körülmények között a középpontban kell állniuk” – mondta Bas Eickhout zöld képviselő.

Ausztriában szeptember 29-én parlamenti választások lesznek. Jelenleg a szélsőjobboldali FPÖ vezet a felmérések szerint. Ha Brunner biztosi jelöltségét végül elutasítják, a következő migrációs biztost már az új kormány jelöli. A politikusra kihívásokkal teli parlamenti meghallgatás vár.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom