Éttermesek a rövidtávú lakáskiadásról: ostromállapot helyett újratervezést

HírKlikk 2024. szeptember 22. 12:45 2024. szept. 22. 12:45

A Magyar Éttermi Szövetség átmeneti intézkedéseként azt javasolja, hogy 2025-ben ne adjanak ki új engedélyt rövidtávú lakáskiadásra Budapest világörökségi területein. Javaslatukat azzal támasztották alá, hogy a turizmus adja a magyar GDP 14 százalékát, ennek 50 százaléka Budapesten realizálódik. A fővárosi szálláshely-kapacitásoknak pedig több mint 50 százaléka rövid távon kiadott lakásokból áll, a szállodák a teljes kapacitás felét sem teszik ki.

A nemrégiben lezajlott és az Airnbn-k jövőben (2026-tól esedékes) tiltását eredményező ügydöntő népszavazás kapcsán a Magyar Éttermi Szövetség azt javasolja, hogy a kormány szánjon egy évet a kérdés szakszerű szabályozására, írta az Exonomx. Ebben az időszakban egy szakmai csapat végezzen piaci felmérést, tanulmányozza a nemzetközi tapasztalatokat és legjobb gyakorlatokat, valamint egyeztessen a szakmai szervezetekkel. Ezen alapulva olyan szabályozást kell kidolgozni, amely iránymutató lehet európai szinten is.

A szövetség szerint a szabályozásnak elsősorban Budapest belső kerületeire kell fókuszálnia, leginkább Pest belső kerületeire, illetve különösen a világörökségi területekre, szerintük nem szükséges országos hatályú szabályozást bevezetni.

Továbbá fontosnak tartják, hogy a szabályozásnak biztosítania kell az egységes közteherviselést és a versenysemlegességet. Mindezek mellett a szövetség átmeneti intézkedéseket is javasol, amellett, hogy 2025. január 1-jétől  egy próbaév keretében ne lehessen új engedélyt kiadni rövidtávú lakáskiadásra Budapest világörökségi területein.

A másik javaslatuk, hogy jövőre legyen egységes adózási rendszer, amely a szállodák adózási szabályaival azonos módon és mértékben érvényes a rövidtávú lakáskiadásra is.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom