Európa nem engedheti meg, hogy diktatúrák diktáljanak neki

HírKlikk 2023. szeptember 20. 20:30 2023. szept. 20. 20:30

Úgy tűnik, a történelem rövid időn belül ismétli önmagát: Azerbajdzsán megindította a támadást az örmény kézen lévő Hegyi Karabah visszafoglalására, vagyis Oroszországhoz hasonlóan, erőszakot alkalmaz, és az EU ismét csak függő viszonyban van az agresszorral szemben, de most mégis egészen más a helyzet – mutatott rá Klaus Geiger, a Die Welt külpolitikai rovatvezetője.

Az uniónak sok választása nem volt a kieső orosz gáz pótlására, mint hogy megállapodjon a kaukázusi örökletes önkényuralommal. A reálpolitika azt diktálja, hogy tárgyalni kell az autokratákkal is, annál inkább, mert a legnagyobb olaj- és gáztartalékokkal rendelkező tíz ország közül nyolc éppen ebbe a kategóriába tartozik.

Hegyi Karabah a nemzetközi jog alapján Azerbajdzsánhoz tartozik, ám az invázió pont olyan imperialista alapokon nyugszik, mint az ukrajnai orosz  „korlátozott katonai művelet” – írta a Die Welt. Ilham Alijev elnök le akarja igázni az ott élő örményeket, de ha kell, akár el is űzi őket.

Csak éppen ezúttal Európa nem engedi meg, hogy diktatúrák diktáljanak neki. És pont ez ad eszközt az unió kezébe. Mert lehet üzletelni diktátorokkal, de csakis az erő pozíciójából, megmutatva a partnereknek, hogy meddig mehetnek el – mutatott rá a jobboldali konzervatív lap.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom