Európai Egyesült Futball Államok

Dr. Dávid Ferenc       2021. április 19. 15:30 2021. ápr. 19. 15:30

A magyar miniszterelnök üdvözli az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn. Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak - húzta alá Orbán Viktor. Leszögezte: Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten. (MTI)

Ismét bebizonyosodott, hogy Magyarország miniszterelnöke tud rangsorolni: a problémákat fontosságuk szerint oldja meg. Nem foglalkozik a Csehországból kiutasított 18 orosz diplomata ügyével (pedig nem kicsi a tét), nem izgatja az orosz-ukrán határon történő csapatmozgás és a napokban „félkézzel” megvétózta Magyarország az Európai Unió Kínával szembeni közös kiállását. Orbán lazán kivezette pártját az európai konzervatív közösségből, és április 19-én skrupulus nélkül kinyittatta az ovikat és az alsó tagozatos osztályokat. A kormányfő az előbb felsorolt kérdéseket nem tartotta igazán fontosnak, és ennek megfelelően helyezte el őket az elintézendő ügyek listáján. 

Április 18-án viszont a világot megrengető döntést jelentettek be Európa angol, olasz és spanyol élcsapatai. A határozat lényege: önálló nemzetközi bajnokságot (Szuperligát) gründolnak a legnagyobb klubok és szándékuk szerint óriási pénzeket mozgatnak majd zárt körben, míg a szegénységre ítélt többiek érdektelen meccseken terelgethetik a bőrt. Nem történik itt más, csak a focipiac újra felosztása, igaz, szokatlanul erőszakos módszerrel. Kis szépséghibája van a dolognak, nevezetesen az, hogy Franciaország és Németország neves egyesületei (még) nem szálltak be az új bizniszbe, márpedig Párizs és München nélkül nincs igazi Szuperliga-buli. 

A futball-nagyhatalom Magyarország első számú vezetője azonnal színre lépett. Rögtön jelezte, hogy „hitet tesz a sportág európai egysége mellett”. Most mondja/írja csak a falábú liberális közösség, hogy országunk miniszterelnöke Európa ellenes és ki akarja vezetni hazánkat a kontinentális közösségből? A fenét! Mint az ábra mutatja, Orbán az összezáró és egységes fellépésre biztató Európai Labdarúgó-szövetség elkötelezett és lelkes híve, és plebejus politikusként nem engedi, hogy a gazdagok kisajátítsák a sportágat. Ez az ember nem unió párti, és nem érző lélek? 

Én most teljesen megnyugodtam. Az Európai Parlamentben hamarosan – legnagyobb képviselőcsoportként – megalakulhat az EFP (gyengébbeknek: Európai Futball Párt) képviselő csoportja. A frakció első elnöke akár Deutsch Tamás is lehet, aki korábban volt már sportminiszter, így hozzáértéséhez nem férhet kétség. Orbán tehát új európai politikát hirdetett, és ezzel párhuzamosan ismét mezt cserélt. Korábban liberális csapatban játszott, aztán „jó pénzért” leigazolt a konzervatívokhoz, ahonnan – gyenge játéka miatt – eltanácsolták. Most végre megtalálta igazi otthonát az európai futballközösség keretén belül. Pillanatnyilag jobb szélsőt játszik.      

Magyarország miniszterelnöke tehát határozottan kiállt az európai futballegység mellett, ezt követően már csak apró formalitás az Európai Egyesült Futball Államok létrehozása, amelyben hazánk és Orbán Viktor vezető szerepet tölthet be. Ha létrejön, akkor már igazán nem lehet probléma az euró és az európai minimálbér bevezetése, illetve az Európai Ügyészséghez való csatlakozás. De legelőször a fociügyekben kell rendet vágni, hiszen mindennek a labdarúgás az alapja! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!