Évek óta először látogat Tajvanra amerikai kormányzati delegáció

HírKlikk 2020. augusztus 6. 08:36 2020. aug. 6. 08:36

Tajvanra látogat Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter egy küldöttség élén – közölte az emberi erőforrások és az egészségügy minisztériuma helyi idő szerint kedd este Washingtonban. Hat év óta most először látogat amerikai delegáció a szigetre, amelyet Kína saját részének tekint, és 1979 óta először vezeti a küldöttséget miniszter.

A tárca nem közölte a látogatás pontos időpontját, csupán annyit tudatott, hogy néhány napon belül várható.     

Közleményében Alex Azar hangoztatta: a látogatással érzékeltetni akarja, hogy Donald Trump amerikai elnök támogatja Tajvant és demokratikus kormányát, valamint elismeri a koronavírus-járvány kezelésében tanúsított lépéseiket. „Közös hitünk szerint, a szabad és demokratikus társadalmak jelentik a legjobb modellt az egészség védelmére" – fogalmazott Azar.

A közleményből nem derül ki, hogy az amerikai miniszter Tajpejben találkozik-e Caj Jing-ven tajvani elnökkel.     

Kína washingtoni nagykövetsége nem reagált a bejelentésre, de elemzői kommentárok szerint, a vizit felbosszanthatja Kínát.

A korábbi amerikai kormányok – republikánusok és demokrata pártiak egyaránt – alsóbb szintű, nem miniszterek által vezetett kormányzati delegációkat küldtek Tajvanra. Eddig a Trump-adminisztráció is tartotta magát ehhez – elemzők szerint, valószínűleg a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások zavartalansága érdekében. Az elmúlt hónapokban azonban az amerikai kormány Kínának címzett nyilvános bírálatai élesedtek, elsősorban a koronavírus-járvány eredete és kínai kezelése miatt.     

Cuj Tien-kaj, Kína washingtoni nagykövete kedden részt vett az Aspen Intézet internetes tanácskozásán. A Harc a hatalomért, az amerikai-kínai viszony a 21. században című könyv bemutatója alkalmából tartott eszmecserén a nagykövet a többi között azt hangsúlyozta, hogy Pekingnek nem célja az amerikai-kínai viszony további élezése. „Nem gondolom, hogy egy új hidegháború bárkinek az érdekét is szolgálná" – fogalmazott a kínai diplomata.

Forrás: MTI