Ez egy nagyon elkúrt vizes vébé

Konczik Márton 2017. július 6. 18:09 2017. júl. 6. 18:09

Demcsák Zsuzsáról sok dolog elmondható, de az nem, hogy idegen tőle a tévézés. Csinos is, kérdezni is tud, legendásak a politikusi kapcsolatai. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy nem tudunk erről biztosat, de legendák vannak bőven, például a Lázár Jánoshoz fűződő viszonyáról...

Szóval Zsuzsa ott van a szeren, mégis akkorát égett, mint ide Balmazújváros. A szomorú poén az, hogy nem ő tehet róla. Ő csak azt válaszolta egy kérdésre, amit normális ésszel válaszolni lehetett. Fogalma nem volt arról, hogy az MTVA illetékesei már régen nem normális ésszel gondolkodnak.

Történt, hogy a vizes VB kapcsán sajtótájékoztatót tartottak, amelyen az újságírók kérdéseire az esemény háziasszonya, Demcsák Zsuzsa is válaszolt. Megkérdezték tőle azt is, hogy a VB-n forgathatnak-e a tévék. Mármint a valós tévék, nem a közpénzből (évi 80 milliárd) fenntartott kormányszócső, vagyis az MTVA. Zsuzsa meg válaszolt rendesen: ez annyira fontos esemény, hogy természetesen mindenki forgathat, hiszen közös cél, hogy az információk minél több emberhez eljussanak. Szegény nem sejtette, hogy a közpénzből finanszírozott MTVA urai magasról szarnak erre.

Eltelt egy kis idő, mire felvilágosították Demcsákot, hogy egy nagy túróst forgathatnak a helyszíneken a tévék. A stábok be se mehetnek a rendezvények helyszíneire, de még a mix- és szurkolói zónákba se. Azok mind-mind az állami pénzből finanszírozott pártgömböc felségtereületei.

Sőt! Most figyeljenek, mert ilyenről még nem hallottak: a sajtótájékoztatókra sem mehetnek be a tévék stábjai! Az MTVA feltalálta a sajtó nélküli sajtótájékoztatót. Mindezt úgy, hogy a VB szerevezői külön kérték a médiát, hogy tájékoztassák az embereket a világbajnokság eseményeiről. Kérdezem nagy tisztelettel: oszt így hogyan?

Szegény Demcsáknak, aki az esemény házigazdája, elfelejtették megmondani, hogy itten bizony nagy túrós van, és nem sajtószabadság. Azt gondolom, hogy őt, ennyire még sosem alázták meg. Ha én ő lennék (nem vagyok) most hagynám a francba az egészet, mondanék le a (nyilván nem kicsi) honoráriumomról, és mennék el nyaralni... Szívassanak mást!

Nem mellesleg: azt én még csak értem is, hogy magukról a versenyekről nem forgathatnak más tévék stábjai. Ez a világon mindenhol így van. Az olimpiára sem mehet oda mindenki. De az, hogy a verseny után nem mehet oda egy riporter az interjúkészítésre kijelölt zónába, interjút készíteni a sportolóval, tényleg röhej. Illetve bemehet, ha előtte megállapodik erről az MTVA-val. Ez egyébként magyarul annyit jelent, hogy letesz az asztalra egy komolyabb összeget, amelyet az MTVA mosolyogva eltesz magának.

Ha már itt tartunk: azt se nagyon értem, hogy az amúgy is százmilliárdokba kerülő vizes VB-t miért is nem nézhetik az emberek ott, ahol akarják? Hiszem a VB-re elköltött százmilliárdokat az utolsó fillérig közpénzből, vagyis a mi adóinkból tették oda. Ezek után, hogy veszi magának a bátorságot az állami pénzből nyomott MTVA, hogy saját tulajdonaként kezelje az egészet? Hogy (televízióktól kapott hírek szerint) még a párperces összefoglalókért is pénzt kérjen a tévéktől? Azt hiszem, hogy ez már tényleg a pofátlanság teteje.
Két oka lehet ennek. Az egyik a gőg. Na tosszátok meg, majd tudjátok mikor hozzátok be a hülye kamerátokat ide! Oszt jó napot.

A másik pedig a félelem. Pontosan tudják, hogyha a "jelet" bármelyik tévé levehetné, akkor nagyon sokan máshol néznék a közvetítést, nem náluk. Merthogy amúgy az MTVA a legnézetlenebb csatornák egyike. Ha nem lennének sportközvetítéseik, nagy bajban lennének. A Forma-1, a foci EB, és most az úszó VB húzzák fel a számaikat.

Én magam polgárilag csak annyiban tudok engedetlen lenni, hogy a közvetítést majd az Eurosporton nézem, és ott drukkolok Katinkának, meg a többieknek... Még akkor is, ha amúgy az M 4 közvetítéseit szeretem. Nekik biztosan nem szóltak még, hogy ez egy párttévé, és ezért szakmai munkát végeznek.

Friss!

Feltehetően a hatalmas nyomás és felháborodás hatására az MTVA az alábbi közleményt adta ki:

Az MTVA senkit sem tilt ki Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseményéről. Folytatva az eddig hagyományokat, a nem jogtulajdonos médiumok továbbra is forgathatnak az úgynevezett vegyes zónában, így oda a televíziós stábok kamerával is bemehetnek - amennyiben erről a szervező, jelen esetben a FINA nem határoz másként.