Ez is Orbán mérlege: minimum kétes hírű ukránokat, arabokat és észak-macedónokat lát vendégül

NVZS 2022. április 2. 07:20 2022. ápr. 2. 07:20

Kétes hírnévre tett szert Magyarország, amikor Budapesten talált menedéket Orbán Viktor – börtön elől menekülő – észak-macedón kebelbarátja, Nikola Gruevszki bukott kormányfő, vagy éppen a nemzetközi körözés alatt állt néhai szaúdi milliárdos Ghaith Pharaon. De az ő esetük csak a jéghegy csúcsát jelentette, több, másutt kőrözött (ex-)politikusnak és „üzletembernek” biztosított menedéket vagy menekülés útvonalat és állomást, lehetőséget a vagyonkimentésre a jelek szerint bizonyos típusú embereket szívélyes vendégszeretettel fogadó orbáni Magyarország. Legutóbb – a Napi tényfeltáró munkájának köszönhetően – a sokáig nemzetközi körözés alatt álló oroszbarát ukrán ex-miniszterekről derült ki, hogy Magyarországra szöktek, sőt, bizonyára ide mentették ki a vagyonukat is.

Az elmúlt években a szökött oroszbarát ukrán politikusokról, üzletemberekről szóló hírekben visszatérő elem volt, hogy Budapestre és Magyarországra menekültek, vagy ide mentették ki vagyonukat – írta a Napi.hu. A lap maga is ilyen esetekről közölt cikket a héten, miután a 2015 előtti moszkvai bekötésű Janukovics-kormány két minisztere – Mikola Priszjazsnyuk és Eduard Sztavitszki – nyomaira bukkant egy fővárosi ingatlan szövevényes offshore-céghálójában. Nem tudni, hogy a magyar hatóságok milyen lépéseket tettek a sokáig nemzetközi körözés alatt álló személyek esetében, de a közelükbe érő vagyontárgyakat biztosan nem fagyasztották be – írja a lap.

Az oroszbarát ukránoktól...

A nyomozásukkal sok érdekes szálra derítettek fényt, egyebek között arra, hogy a korábbi ukrán agrárminiszter, aki ellen utóbb több eljárás is indult mintegy 1,5 milliárd dollár értékű korrupció miatt, s akinél komoly pénzeket és vagyontárgyakat foglaltak le anno Ukrajnában, egy bonyolult céghálón keresztül szert tett az Andrássy úti Tildy Palotára, amiről ma csak annyi állítható biztosan, hogy családjához köthető a legutoljára 7 milliárd forintra értékelt épület. Számos nemzetközi szankció van ellene érvényben, Ukrajna pedig kérte számláinak befagyasztását és vagyonának elkobzását, de Magyarország ezt nem tette meg.

S mint a Napi írja, Budapest ugyanígy járt el a ukránok által szintén korrupciós és sikkasztási bűncselekményekkel gyanúsított Eduard Sztavitszki volt ukrán energetikai miniszter esetében is, aki ellen az Interpol is nemzetközi körözést adott ki 2014-ben. Róla kiderült, hogy utóbb Izraelbe szökött és ott telepedett le. A két politikust összekapcsolja egy gyanús gázlelőhely-kitermelési ügy is, ami elvezet egy értékes budapesti ingatlanig.

A két politikust különböző privatizációs és korrupciógyanús ügyek miatt a mai napig keresik az ukrán hatóságok. A Napi.hu korábban többször is kereste az ukrán hatóságokat, hogy kapcsolatba léptek-e a magyar hatóságokkal, de a nyomozás érdekeire hivatkozva, nem adtak tájékoztatást, a lap pedig magyar forrásokból úgy tudja, hogy kapcsolatba léptek a hatóságokkal, de a Belügyminisztérium nem reagált a megkeresésükre.

Nem hivatalosan ugyanakkor többen is megerősítették, tudtak arról, hogy a két ukrán ex-miniszter járt Budapesten, s a családi kapcsolatok miatt figyelték is őket. Volt, aki szerint nem volt komolyabb igyekezet vagyonuk zárolására, mások szerint a nyilvánvaló strómani kapcsolatok miatt nem volt erre lehetőség. Olyan, nem megerősített információról is beszámolt a Napi, miszerint a két oroszbarát politikus esetében tudatosan nem léptek.

Maga a Tildy Palota rendszerváltás utáni története külön misét is megérne, például az, hogyan került 2001 nyarán (az első Orbán-kormány idején), egy bonyolult ingatlancsere-ügylet végén a Századvég Politikai Iskola Alapítványhoz. Később többször is értékesítették, de valahogy a Priszjasnyuk név és a hozzá köthető kör mindig benne volt. Az Andrássy út 96. pedig máig is a Priszjazsnyuk családhoz kapcsolódó vállalkozások telephelye.

...a maffiózókon... 

Más oroszbarát, s a 2014-ed Majdan-i forradalom után megszökni kénytelen ukrán politikusok is Budapest felé vették az irányt – írja a Napi.hu. Ennek oka, hogy könnyű volt magyar útlevelet szerezni a kettős állampolgárság és az egyszerűsített honosítási eljárás miatt, de a Szovjetunió felbomlása után sok ukrán üzletembernek, egykori tisztviselőnek maradtak budapesti kapcsolatai.

Emellett több olyan esetről is tudni, hogy ukrán személyek vagy hamis magyar útlevéllel rendelkeztek, vagy olyannal, amelynek nem tisztázott az eredete. Az orosz-ukrán szervezett bűnözés amúgy is megvetette már korábban a lábát Budapesten. Például Alekszandr Angert, az odesszai don és családja egymás után vásárolta fel az értékes területeket a XII. kerületben.

...és az arabokon át...

De nem csak az orosz-ukrán bűnözői kör talált lehetőségekre Magyarországon. Talán még mond valamit az a név, hogy Ghaith Pharaon. Esetleg még emlékeznek arra, hogy ő volt az a nemzetközi körözés alatt álló néhai szaúdi milliárdos, akinek a Magyarországra beutazását Orbán egyik kedvenc arab üzletembere, Jordánia tiszteletbeli konzulja, az utóbb a terrorátvilágításon megbukott Zaid Naffa segítette. Mint korábban mi is megírtuk, Pharaon, akinek a bankján keresztül köze volt iszlamista terrorszervezetek pénzeléséhez, a nyugdíjas éveire Orbán Viktor szomszédságába költözött. Igaz, hiába folyamodott magyar állampolgárságért (derül ki az Index korabeli cikkéből), Áder János elutasította, mondván: nincs meg a nyolc évnyi tartózkodása Magyarországon.

Amúgy mind a két „úriember” kapcsolatban állt Orbán családjával. 2016-ban Zaid Naffát kétszer is lefotózták, amint Orbán vejével, Tiborcz Istvánnal és a körözött Ghaith Pharaonnal kávézik Budapest legdrágább luxusszállodájának teraszán.

... Gruevszkiig

És akkor még nem szóltunk Orbán észak-macedón barátjáról, Nikola Gruevszkiről. Mint arról többször is beszámoltunk, Gruevszki – akit Orbán Viktor barátjaként is szoktak emlegetni – 2018 novemberében, börtönbe vonulását megelőzendő, máig nem tisztázott körülmények között, vélhetően a bécsi egyezményt súlyosan megsértve, magyar diplomáciai segítséggel jutott el Magyarországra, ahova – érvényes okmányok nélkül – rejtélyes engedéllyel beengedték, majd itt kért és kapott rekordgyorsasággal menekültstátust. A szkopjei hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, de Gruevszki máig boldogan él Budapesten, mint hal a vízben. Ellene egyébként korrupció miatt született bírósági ítélet. Viszont politikai – és ki tudja még milyen – kapcsolatai kiválóak voltak Orbán Viktorral.

És íme a bónusz

A letelepedési államkötvény-rendszer 2013-as bevezetése és 2017-es felfüggesztése közötti időszakban mintegy 20 ezer külföldi szerzett kötvényvásárlás révén letelepedési vagy tartózkodási engedélyt Magyarországon. Azt nem tudni, hogy köztük hány kétes hírnevű ember kapott ily módon menedéket Magyarországon (s persze így az Európai Unióban), de azt tudni, hogy bizonyos – kétes hírű, nem egyszer offshore hátterű – cégek és emberek nagyot kaszáltak. A Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest számításai 30 milliárd forintra becsülik a kötvényprogram által okozott kárt, miközben Fidesz-közeli cégek 162 milliárd forint haszonra tettek szert.