Ez lehet az ellenzék csodafegyvere?

HírKlikk 2020. október 21. 11:18 2020. okt. 21. 11:18

Látszólag fölismerte az ellenzék az önkormányzati választásokon, hogy miként lehetne legyőzni a Fideszt. Még az is lehet, hogy nem csak látszólag, a fontos azonban az, hogy meg tudja-e tenni azt, amire szükség lenne. Tóka Gábor politológus, a Vox Populi választási kalauz szerkesztője, a Klubrádiónak nyilatkozva, négy megoldandó feladatcsoportot sorolt fel.

Meg kell alkotni egy átfogó, közös programot. Nem pártprogramot, hanem egy hihető, megvalósítható, szimpatikus közös tervet. Meg kell szervezni az egész országban az előválasztásokat, de azokat úgy, hogy az ellenzék malmára hajtsák a vizet és ne visszafelé süljenek el. Részt kell venni a szavazatszámlálásban. Meg kell alkotni a kampánygépezetet. Ezek végrehajtása komoly szervezettséget, már-már pártszerű működést igényel, és az idő szorít.

Tóka Gábor szerint, nincs szükség pártfúzióra. Viszont szükség van olyan szervezetekre, amelyekben a pártok megbíznak, elhiszik róluk, hogy nem akarnak a fejükre nőni és a választás után nem állnak elő különböző igényekkel, mondjuk egy miniszteri poszt követelésével. Ezekben a szervezetekben meg kell bízniuk a szimpatizánsoknak, a szavazóknak is, mert csak úgy tudnak mozgósítani.

A politológus jó példának tartja az ELEGY-et, az Ellenzéki Együttműködést, amely különböző részprogramokat dolgoz ki mintegy száz szakember segítségével. Köztük vannak párthoz köthető és teljesen független szakértők is. Ilyen példa az aHang is, amely az előválasztások technikai lebonyolításában már bizonyított, vagy a Számoljuk Együtt!, amely ugye szavazatösszesítéshez tud toborozni önkénteseket. A hasonló szervezeteket kellene megerősíteni, hogy képesek legyenek a feladat ellátására nagyban is. Számtalan ember van, aki vagy munkával, vagy akár pénzzel is segítené az ellenzék jó választási szereplését.

A kormányváltásra készülőknek bizonyítaniuk kell, hogy sokféle ember áll mögöttük, ismert értelmiségiek, vállalkozók, diákok, de például szakszervezetek is. A Fidesz ezt 2005-ben jól csinálta, amikor Kudlik Júliától kezdve, számos professzoron át, Pozsgay Imréig, sok mindenkit maga mellé tudott állítani, és ezt az egész országot bejáró eseménysorozattal tudatta a választókkal.

Forrás: Klubrádió