Ez történt a héten – Orbán magát igen, de az édesanyját nem köszöntötte fel

NVZS 2023. június 5. 14:42 2023. jún. 5. 14:42

Rövid volt a hét, s meglehetősen semmitmondó Orbán szokásos heti összefoglalója. A szerző ebben megemlékezik a saját születésnapjáról, aztán van még foci, Trianonnal összekötött kézilabda, a jövő évi uniós választásokra való felkészülés, némi üzleti kikacsintás, no meg persze Erdoğan, minden mennyiségben. Nincs benne azonban adóemelés, az újabb, általa bekapott – képletes – pofon, meg persze a köztévé újabb botránya. És valahogy kimaradt a tanárok köszöntése is. Pedig – mint tudjuk – az édesanyja is tanár volt.

Akkor tehát lássuk, mi minden történt a magunk mögött hagyott héten, május 29. és június 4. között Orbán Viktor Ez történt a héten összeállítása szerint.

Fociláz – Hát, persze! A foci mindenek felett. Pontosabban, majdnem mindenek felett. Hogyan is fogalmazott Paul Lendvai a Népszavának adott interjújában? „Számára az első a hatalom, második a pénz, harmadik a futball.” Nos, a héten a harmadik legfontosabb mániájának is szolgált, amikor munkaebéd keretében vendégül látta a Karmelitában az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezetőit, köztük Aleksander Ceferin elnököt. Az UEFA küldöttsége a labdarúgó Európa-liga szerdai döntőjére érkezett Budapestre. Az AS Roma és a Sevilla meccsén Orbán persze a helyszínen drukkolt a Puskás Arénában, amelynek a VIP részlege és a jobb helyei tömve voltak NER-istákkal. Akkor persze nem voltak ott, amikor a „kedves” szurkolók szétverték Budapest egyik ikonikus helyét, a Liszt Ferenc teret. A fővárosiak tényleg nagyon örülnek a drága miniszterelnök áldásos tevékenységének, amellyel sorra idehozza a fociultrákat szerte Európából, de azért az általuk okozott kárt jó lenne velük megfizettetni, s nem a jelenlegi rezsim által kivéreztetni vágyott Budapestre hagyni a pénz előteremtését. Ja, és hol voltak a rendőrök? Csak nem a diákok és tanárok ellen vonultak inkább fel?

Erdoğan elnök a vonalban + Ankara Orbán annyira örült, hogy végre egy hozzá hasonló autokrata győzött a – magyarországihoz hasonlóan, különböző technikák kombinációjával elcsalt, állítólagosan szabad és demokratikus – törökországi választáson, hogy rögtön kétszer is megemlékezett róla. Recep Tayyip Erdoğan amúgy is a szíve csücske a mi vezérünknek, akihez – mint minden nagyobb hatalmúhoz (lásd Putyin) - előszeretettel dörgölőzik. Emlékszünk még az elhíresült képre, amit a Párbeszéd „zenésített meg” a Facebookon?

Orbán öröme olyannyira határtalan volt, hogy rögvest felpattant a fapados honvédségi gépnek már csak nem is álcázott kormánygépre, s elröppent Ankarába, smúzolni egyet. S vitte magával kedves nejét, Lévai Anikót is, akivel – eléggé unortodox módon – kézen fogva sétált végig a katonai díszsorfal előtt. Igaz erről csak a 24 órán át elérhető Facebook-sztorijában számolt be, így sajnos nem tudjuk itt is megmutatni, ahogy – a tőle megszokott módon – nemhogy peckesen, de leginkább „döbrögiurasan” slattyogott végig a vörös szőnyegen.

A hatvan sem rossz, a hetven lesz az igazi – Jó, hogy nem biggyesztette még azt is oda, hogy gratulál önmagának! Azért mi innen is gratulálunk Orbán Viktornak, az embernek a kerek évfordulón! Lehet, neki jó lesz majd, amikor hetven éves lesz, de őszintén, sok-sok millió magyar reméli, hogy azt már nem a bagázsával az országra rátelepedett, mindannyiunk vérét szívó piócaként éri meg, hanem pocakos nagypapaként, aki békésen játszik az unokáival a kertben.

Ajándékként álljon itt egy – meglehetősen döcögő, ám tartalmában sok találatot bevivő – általunk a mesterséges intelligenciától (Chat GPT) „megrendelt” versike három strófája:

Orbán Viktor úr ünnepel most századikszor,

Mint a magyar politika fölényes ura.

Hatvan éve itt van a nagyvilágban,

Távol a szegényektől, fenn a magasban.

 

De te csak neveted, hisz a hatalom az tied,

A gazdagoknak és barátaidnak kedvezel.

A szegényeknek nincs szó, nincs jog, nincs jövő,

Csak te élvezheted a hatalom ízét, örökre.

 

Boldog születésnapot, Viktor úr!

Élvezd a hatalmat, a kegyet és az uralkodást.

De tudd, hogy sokak szemében te csak egy cinikus figura vagy,

Ki a saját érdekeit tartja mindenek fölé, bármi áron is jár

Moldovai csúcs – Orbán már ráfordult a 2024-ben esedékes EP-választásra: a héten két olyan programjáról is megemlékezett a heti összefoglalójában, ami egyértelműen mutatja, hogy nagyon készül „fényes győzelemre” (miként amúgy a számára végül óriási csalódást keltő eredménnyel lezajlott 2019-es választások előtt is). Az egyik ilyen heti programja keretében Budapesten fogadta az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Európai Konzervatívok és Demokratikus Szövetség (EC/DA) képviselőcsoportjának tagjait, akik a frakció Budapestre szervezett szemináriumára érkeztek. A képviselőcsoport a koronavírus-járvány lezárulta óta most először szervezett hivatalos külföldi rendezvényt, és üzenet értékű, hogy ennek helyszíne Budapest lett – fogalmaz az erről kiadott nyilatkozat. (A másikról kicsit lejjebb – a szerk.)

Béke kell! – Ez a szokásos péntek reggeli, interjúnak álcázott kinyilatkoztatására utal, amelynek keretében a Kossuth Rádió mikrofonja előtt, egy kérdező mikrofonállvány asszisztenciájával sulykolja a számára aktuálisan fontos dolgokat. Ismét sikerült egy sunyi megfogalmazással előrukkolnia. Az alábbi orbáni eszmefuttatást egyvégtében mondta el, mi azért törjük meg, mert nem tudjuk megállni, hogy rövid kommentárt fűzzünk egy-egy kijelentéséhez. 

„Az elejétől fogva a békére kellett volna törekedni.” – Kinek is? Oroszország támadta meg Ukrajnát!

„És ez egyre inkább így lesz, mert látszik, hogy még a legjobb esetben sem lehet jobb eredményt elérni a frontvonalon, a csatamezőn, mint amely eredményt el lehetett volna érni ukrán szempontból már a háborút megelőzően, tárgyalásokkal” – Nem Ukrajna, hanem Oroszország követte el az agressziót, s indította a háborút!

 „És ha a háborút megelőzően tárgyalásokkal is el lehetett volna érni valamit, vagy nem lehetett volna jobbat elérni, mint háborúval, akkor mi végre volt a háború?” – talán az agresszort, Vlagyimir Putyint kellene megkérdezni!

Deutsche Telekom – Ékes bizonyíték ez arra, hogy sajnos van az a pénz/üzleti érdek, amiért a demokrácia fontosságát naponta hangoztató, az orbáni illiberális demokráciát egyre kritikusabban szemlélő és elítélő Németország legnagyobb vállalatai képesek jól érezni magukat Magyarországon, sőt, stratégiai partnerként vezetőjük keresi a hatalommal való érintkezést. A Deutsche Telekom vezérigazgatóját, Timotheus Höttgest Orbán a héten fogadta a Karmelitában. Egyetlen érdekesebb – ha akarom kritikus, bár annak meglehetősen gyenge – mondat olvasható a kiadott közleményben: „a további fejlesztések előmozdítása érdekében a beruházásokat ösztönző adópolitikára van szükség”. Ezek szerint a DT további adókedvezményekért lobbizik. Igaz, az is érdekes, ahogy többször előjön a digitalizáció szükségessége, az abban nyújtott segítség kérdése is. Zsíros üzlet a láthatáron? Ki tudja!

Vamos!, Santiago „Változás kell Európában. Santiago Abascallal és a VOX-szal azon dolgozunk, hogy beérjen a jobboldali fordulat Európában!” – írta Orbán egy korábbi posztjában annak kapcsán, hogy fogadta a jobboldali spanyol politikust, akinek a pártja jó eséllyel koalícióra lép a helyhatósági választáson győztes konzervatív Néppárttal. A budapesti találkozóról kiadott közleményből megtudhatjuk, „Én sok évtizede vagyok az európai politikában, és egyre több a blabla.”, de szerencsére vannak olyanok, mint Santiago Abascal és a pártja ,a VOX, „egy olyan párt, amely szereti a hazáját, amely ki akar állni a hazája mellett, amelynek fontosak a tradicionális értékek: fontos a család, fontos a történelem, amire tudjuk építeni a jövőnket” (mondjuk a pártok mind ezt állítják magukról –  szerk.). Együtt is működik a párttal és annak vezetőjével, „az európai parlamenti választásokra való tekintettel”. Azaz, Orbán megint arra készül és abban reménykedik, hogy a jövő évi európai parlamenti választáson előretör az általa jobboldalnak nevezett, valójában szélsőjobb oldal. No persze 2019-ben is ebben reménykedett.... Reméljük, most is hiú ábrándja marad a szélsőjobb előretörése, s az, hogy ő álljon az élre!

Hajrá Fradi! – „Szép volt lányok, de június 4-én nem lehet nyerni!” – írta egy aktuális napi posztjában Orbán, aki feleslegesen, sőt – megkockáztatjuk – aljas módon behozta az elvben  a politika felett álló sportba a szomszédainkkal gyűlöletet szító trianonozást. (Mondjuk, a hozzá hasonszőrűektől, a diktátorféléktől és a diktátoroktól ez nem idegen.) Merthogy Trianon évfordulóján játszott a Ferencváros női kézilabda csapata Bajnokok Ligájában a négyes döntő utolsó mérkőzésén, s 28-24-re kikapott a címvédő norvég Vipers Kristiansandtól. A magyar lányok ezzel a másodikok lettek, ami amúgy 21 éve nem fordult elő. 

Ez volt még: három jellemző dolog a sokból

Sikerült a héten újabb adókat kivetni. Július 1-jétől a 15 százalékos kamatadón felül 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetniük a magánszemélyeknek a kamatjövedelmük után. Ez is százezreket érint negatívan, ám az már akár milliókat is, hogy előzetes egyeztetés, jelzés nélkül durva különadó-emelést hajtottak végre, amelyek közvetlen kárvallottjai a Magyarországon működő nemzetközi gyógyszercégek, ám valójában a betegek, a gyógyszerfogyasztók, s végső soron az egész gazdaság, mert vagy nem hozzák be és forgalmazzák majd az adóemelés hatálya alá eső szereket, és/vagy más termékeken próbálják mérsékelni/ledolgozni a kárukat, de akár a kivonulás mellett is dönthetnek, beleértve a kutatás-fejlesztést is. 

Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazott ajánlást intézett az Európai Bizottsághoz, hogy vegye el a jövő év második felében esedékes soros elnökséget Orbán kormányától. Habár ennek nem lesz a sokak által remélt következménye, az biztos, hogy tovább rombolja Magyarország – és sajnos általában is a magyarok – hírét a világban. Köszönjük, Orbán Viktor!

Ismét lebukott a hírhamisító-gyár – mint kiderült a 444.hu írásából. A hamisítás szenvedő alanya, egy tanár a következőképpen foglalta össze, hogy mit történt a nyilatkozatával: „Cselesen kiollózták a nyilatkozatot: azt a félmondatot vágták bele a műsorba, ami alátámasztotta az álláspontjukat. Okoltam magam később, hogy jóhiszemű voltam, és árnyaltan próbáltam fogalmazni. Ők meg lerombolták a mondanivalómat.” Azt már mi tesszük hozzá, hogy Orbán elhíresült megjegyzésével szólva: „oszt jónapot!”

+1 kérdés

Ezen túl már csak egy kérdésünk maradt: Orbán úr, Ön nem köszöntötte fel az édesanyját (sem) a Pedagógus napon?