Ezekből a halfajtákból már több mint 200 tonnát csúsztattak a Balatonba

HírKlikk 2024. október 21. 03:45 2024. okt. 21. 03:45

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szeptemberben Tihanynál tízezer darab menyhalat telepített a Balatonba, de ezt még az előző haltelepítés időszakában. Az őszi haltelepítés ugyanis néhány nap múlva, szeptember végén kezdődött meg az irmapusztai tógazdaság lehalászásával.

Innen háromnyaras pontyokat vittek  elsősorban a keleti medencébe és a középső medence déli partjára. Siófok, Balatonlelle, Zamárdi, Balatonfenyves, Fonyód, Balatonszemes partjainál egyes településeken többször is telepítettek, és Keszthelyt is többször útba ejtették, ahol a ponty mellett süllőt, valamint egy- és kétnyaras csukát is a Balatonba engedtek. 

„Több helyszínre gyönyörű compókat, balinokat és fogható méretű pontyokat szállítottunk, melyeket kollégáink segítségével telepítettünk be a Balatonba" – adott hírt a halgazdálkodási cég az október második hetében megtörtént telepítésekről.

A haltelepítések helyszínei és időpontjai mindenki számára nyilvánosak, csakúgy, mint a haltelepítési adatok és a horgászegyesületek képviselői jelen is lehetnek, amikor a halakat a Balatonba engedik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai – írja a veol.hu.

Alsóörsön, a Nyárfás Horgásztanyán 10.165 kilogrammnyi halat, Balatonfüreden, a Kékszalag Port kikötőben 11.052 kilogramm fogható méretű pontyot, Tihanyban, a HUN-REN BLKI kikötőben 3670 kilogrammnyi pontyot, a badacsonyi kikötőben 5388 kilogramm háromnyaras pontyot és 50 kilogramm egynyaras süllőt engedtek le a halszállító autóról. Balatonfűzfőre, a helyi horgászegyesület kikötőjébe pedig a pótkocsis kamion 11.663 kilónyi pontyot szállított. Október közepén Csopakon, az Apáca strand nyugati felén 4369 kiló pontyot tudtak biztonságosan leengedni, majd Balatonfüreden, a Kékszalag Port kikötőben 2185 kiló halat csúszdáztattak a vízbe.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. idén összesen 204.903 kilogrammot teljesített a 300.000 kilogrammos éves telepítési kötelezettségéből. A teljes mennyiséget várhatóan december közepéig fogják a Balatonba juttatni.  Az elkövetkező időszakban a pontyok mellett egynyaras süllőket is engednek majd a vízbe.

Forrás: veol.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom