Ezekkel a trükkökkel lopják a gázt és az áramot a magyarok

HírKlikk 2018. november 8. 05:10 2018. nov. 8. 05:10

Majdnem 10 évig lopta az áramot egy siófoki férfi, de csak idén ősszel bukott le. Esete meglepő, de nem egyedi, Magyarországon ugyanis sokan sportot űznek a közművek kifosztásából. A Pénzcentrum összegyűjtötte a leggyakoribb módszereket.

A statisztikák szerint Magyarországon évente nagyjából 50 ezer család éves fogyasztását lopják el csak a gáztolvajok, és hasonló nagyságrendről beszélhetünk a villamos energia és egyéb közművek esetében is.

Az esetek többsége viszont nem kerül nyilvánosságra, a Pénzcentrum információi szerint ugyanis a szolgáltatók többnyire a feljelentés helyett inkább a többszázezer forintra rúgó kötbérezést választják, így a bűnügyi statisztikákban - illetve a sajtóhírekben - az illetéktelen vételezés többnyire nem szerepel.

Erre azért van lehetősége a szolgáltatóknak, mivel a szabálytalan vételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés. Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű kötbér. Bár elvileg az elcsalt mennyiséget kellene befizetni, ennek a pontos meghatározása azonban gyakran lehetetlen. Ezért a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni a napi bő tízezer forintban meghatározott összeget.

A legtöbb hazai szolgáltató folyamatosan ellenőrzi fogyasztóit. Az ún. energiakommandó egyrészt szúrópróbaszerűen keresi fel az ügyfeleket, másrészt szisztematikusan is végigjárnak egy-egy körzetet, de egyre gyakoribb a fogyasztási szokások drasztikus megváltozása után végrehajtott razzia is. Sőt, van példa lakossági bejelentést követő kivizsgálásra is.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a portál megkeresésére korábban küldött tájékoztatása szerint a szolgáltatók évente mintegy 1,5 millió gáz-, és villamosmérőt ellenőriznek. A szolgáltatók tapasztalatai szerint a gáz- és áramlopások nagyjából felében a plombát sértik meg, illetve a mérő számlálóját pörgetik vissza, az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig a mért rendszer megkerülését alkalmazzák. Ez utóbbi egyébként a legkifinomultabb, legkevésbé észrevehető módszer.

Forrás: Pénzcentrum