Ezentúl nem jár börtön becsületsértő vagy rágalmazó cikkekért

HírKlikk 2023. május 23. 18:45 2023. máj. 23. 18:45

Az Országgyűlés elfogadta Kocsis Máté és Halász János kormánypárti politikusok javaslatát a Büntető törvénykönyv módosításáról, amely az újságírók büntethetőségéről szól.

A kedden elfogadott módosításban az előterjesztők úgy fogalmaznak, hogy nem büntethető becsületsértés miatt, aki a közügyek szabad megvitatása körében sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, hogy cselekménye nem irányul a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására. Az indoklásban kifejtették, „tekintettel arra, hogy az Alaptörvény IX. cikke külön alkotmányos értékként nevesíti a demokratikus közvélemény kialakításának szükségességét, a módosítás a közügyek szabad megvitatása körében, a sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján történő elkövetés vonatkozásában dekriminalizációt hajt végre” – írja a Napi.hu.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány április elején azzal fordult Varga Judit igazságügyi miniszterhez és frakciójának képviselőihez, hogy fontolják meg a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségének enyhítését, az érvényben lévő büntetőjogi szabályok ugyanis túlzottan korlátozzák az újságírókat a munkavégzésükben.

A javaslatot kedden az Országgyűlés 129 igen szavazattal elfogadta: a Fidesz, a KDNP és az egy nemzetiségi képviselő igennel voksolt, az ellenzéki vagy független képviselők nemmel, vagy nem voltak jelen a szavazáskor. A módosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A Btk. eddig a rágalmazást akár két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatta.

Ha valaki a becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készített, akkor egy évig, ha nyilvánosságra hozta, akár három évig terjedő szabadságvesztésre volt ítélhető. Becsületsértés esetén egy évig tartó szabadságvesztés volt kiszabható.

Forrás: Napi.hu