Ezért nem lesz étkezde az iregszemcsei suliban

Csanádi Dávid 2020. június 24. 17:45 2020. jún. 24. 17:45

A tankerületi központ szerint, a gyermekek étkezése megoldott az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskolában, pontosabban nem messze tőle. Összesen öt településről iskoláznak majd be gyerekeket.

A Tamási Tankerületi Központ 1 milliárd 345 millió 245 ezer 587 forint európai uniós támogatást nyert az Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola központi épületének fejlesztésére – írta kérdéseinkre adott válaszában Csike Tamás tankerületi igazgató.

Ez kerül 1,35 milliárdba az iregszemcsei iskolában

A válaszból kiderül, hogy az iskolában jelenleg 188 gyerek tanul, a felújítás után közel 400 tanuló általános iskolai nevelésére-oktatására lesz lehetőség. A felújítás során, a meglévő tizenegy tanterem mellé öt tantermet, és három csoportszobát alakítanak ki. Egy új, kétszintes épületszárny ad majd helyet az aulának, a portának, az új vizesblokknak, a tanárinak, az igazgatási irodáknak, a teakonyhának, de tantermeket, szaktanári öltözőt és gépészeti helyiséget is terveznek ide. A felújítás során, a meglévő szaktantermek és a sportpálya is megújul, valamint új parkolóhelyeket is létesítenek.

Az iskolába Iregszemcsén kívül Magyarkesziről, Nagyszokolyról, Felsőnyékről és Újiregről is iskoláznak be tanulókat.

Lakossági fórumon mutatták be

Keddi cikkünkben megírtuk, hogy Farkas János önkormányzati képviselő elmondta: ahhoz képest, hogy mekkora beruházásról van szó, a tervrajzokat az önkormányzat részéről senki nem látta, ezért nem tudják, mit és hogyan építenek. Ezt megerősítette Tóth Szabolcs polgármester is. Ezzel szemben, a tankerületi igazgató kijelentette, hogy a projekt bemutatása 2019 áprilisában egy lakossági fórumon megtörtént, a tervek a Tamási Tankerületi Központban előre egyeztetett időpontban megtekinthetőek, a beruházás pedig a kiadott építési engedély szerint folyik.

Most akkor hány gyerek is járhat majd az iskolába?

Ha keddi cikkünket olvasva, úgy érezte valaki, nem egészen egybehangzóak az iregszemcsei községatyák információi, az nem meglepő. Farkas János szerint ugyanis 290-300 gyermeket tud majd befogadni az intézmény, Tóth polgármester viszont száz gyerekről beszélt. Ehhez képest, a tankerületi igazgató tájékoztatása szerint, most is 188-an tanulnak az iskola falai között, és a bővítések után, 400 gyermek oktatása oldódik meg Iregszemcsén.

Az, hogy a polgármester ennyire alábecsülte a létszámot, azért is érdekes, mert a tankerület szerint, a tanulók étkeztetését a helyi önkormányzat látja el az iskola közelében található ebédlőjében – ezért is nem terveztek az iskolába étkezdét. Farkas képviselő a Hírklikknek azt mondta, hogy ez az ebédlő több mint egy kilométerre van az iskolától.

Egészen mást állít tehát a tankerületi igazgató, az önkormányzati képviselő és a polgármester is. Nem tisztünk eldönteni, hogy kinek van igaza, de bízunk benne, hogy a fent említett, előre egyeztetett időpontban megnézik majd a terveket, akik még eddig nem látták, az iskola pedig rendben felépül majd, és a gyermekek étkeztetésével sem lesz probléma –akár százan, akár négyszázan járnak majd az iskolába.

(Főoldali képünkön az iskola 2019-es évnyitója látható. Forrás: az iskola honlapja)