Ezrek tiltakoznak a Kanári-szigetekre érkező turistaáradat ellen

HírKlikk 2024. április 20. 18:30 2024. ápr. 20. 18:30

Több ezren csatlakoztak szombaton a Kanári-szigeteken zajló tüntetésekhez, amiket azért szerveztek a helyiek, mert szerintük tarthatatlan a beáramló turisták száma – írja a Telex a Guardian alapján. Tüntettek például Tenerifén és a Gran Canarin, de olyan nagyvárosokban is, mint Madrid.

Bár az idegenforgalom a szigetcsoport GDP-jének mintegy 35 százalékát adja, a tüntetők szerint a jelenlegi helyzet már megfizethetetlenné és környezeti szempontból tarthatatlanná tette a lakosok életét.

A tüntetéseket környezetvédelmi csoportok támogatják, például a Greenpeace vagy a WWF. A helyiek felháborodása érthető, hiszen tavaly csaknem négyszer annyi turista kereste fel a szigetet, mint ahányan ott laknak. 

A  spanyol nemzeti statisztikai intézet adatai szerint a Kanári-szigeteken élők 33,8 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye – írja a Telex.

A helyiek szeretnék, ha maximalizálva lenne a bejövő turisták száma, és tanulmány készülne arról, hogy az egyes szigetek milyen terhelést bírnak el. Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek elnöke lépéseket ígért a helyzet megoldására. 

Forrás: Telex