Ezt tudta?! Magyarország rosszul teljesít!

Ujhelyi István 2021. március 5. 18:06 2021. márc. 5. 18:06

Az Orbán-kormány ismét bizonyította, hogy ha nem propagandáról van szó és nem a saját maga által kreált ellenségek ellen kell harcolnia, akkor bizony könnyen megbicsaklik. Valódi helyzetekben derül ki ugyanis, hogy pökhendiséggel és plakátkormányzással nem lehet hatékonyan válságot kezelni. Sajnálatos, hogy az első, komolyabb tömeges oltást kénytelen volt a kormány technikai okok miatt elhalasztani; ez súlyos hátrányt okoz a mielőbbi átoltottság elérésében.

Fontos azonban látni és tudni, hogy a kormányzati sikerpropagandával szemben, a Fidesz oltási stratégiája nem csak most akadozik. Az Európai Unió Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja rendszeresen frissülő honlapjának adatai alapján Magyarország sajnos a leszállított vakcinák felhasználásában sem teljesít túl jól, sőt, valójában a sereghajtókhoz tartozunk. A listát Észtország és Litvánia vezeti, a balti országok minden egyes hozzájuk leszállított uniós oltóanyagot beadták. Magyarország csak Máltát és Luxembourgot előzi meg a maga 56 százalékos teljesítményével, még a követendő példaként hivatkozott Ausztria is a középmezőnyben szerepel a maga 73,3 százalékos eredményességével.

Nyilván ez az adatsor folyamatosan változik és magyar EP-képviselőként én is annak drukkolok, hogy a magyar kormány mielőbb és minél több ember beoltását meg tudja szervezni. Ezzel együtt fontos tudnia mindenkinek, hogy a kormányzati propaganda nem a teljes valóságot, de legalábbis nem minden információt oszt meg a nyilvánossággal az oltás menetét illetően – nyilván nem véletlenül.

Szintén rendkívül fontos információ, hogy az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EDCD) jelentése szerint – amelyet a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján hoztak nyilvánosságra – a magyar kormány arról nem közölt információt az uniós intézménnyel, hogy milyen szempontok alapján állították fel az oltási sorrendet. Az is bizonyossá vált, hogy a magyar kormány a már meglévő oltási infrastruktúrára – vagyis alapvetően a háziorvosi hálózatra – támaszkodik a vakcinák beadása során, legalábbis erről tájékoztatta Brüsszelt. A Fidesz-kormány a humán erőforrás esetleges hiányát az EDCD közlése szerint az egészségügyi dolgozók „mobilizálásával” és átképzésével tervezi megoldani, ami viszont meglepő, hogy a közös uniós közbeszerzésnek köszönhetően rendelkezésre álló védőfelszerelésekből nem igényeltünk semmit sem, mondván, elég a saját készletünk és abból megoldjuk az oltást végző személyek védőfelszereléssel történő teljes ellátását. Örülök, ha így van, bár rendszeresek a hírek a felszerelések hiányáról és csak remélni tudom, hogy nem az EU-ellenes kormányzati önteltség miatt nem kérünk az uniós segítségből.

Szintén ehhez tartozik, hogy az ECDC jelentése szerint Magyarország nem szerepel azon uniós tagállamok között sem, amelyek jelezték, hogy közös uniós beszerzésen keresztül kívánnak a vakcinák kiszállításához nélkülözhetetlen speciális infrastrukturális elemeket beszerezni. Az Orbán-kormány szerint nekünk erre nincs szükségünk; érdekesség, hogy a hozzánk képest ezek szerint rosszabbul felszerelt Németország és Hollandia viszont jelentkezett a közös közbeszerzésre.

Azt hiszem itt lenne végre az ideje annak, hogy a Fidesz-kormány leszálljon a magas kipcsak lóról és végre tisztességesen és a felelősségének megfelelő szerénységgel végezze a dolgát. Végtelenül felháborító, hogy még ebben a helyzetben is propagandára önti ki a közpénzt, az ellenzéket támadja „halálkampánnyal”, a közérdekű adatokat törvényellenesen eltitkolja, eközben – mint látható – a tömeges oltás megszervezésében viszont nem teljesít megfelelően. Kevesebb önteltség, több alázat és felelős kormányzás – ezt várjuk a Fidesztől!