Falus Ferenc: a tiszti főorvosnak a lakosságot megnyugtató vizsgálatokat kellene elrendelnie

Millei Ilona 2021. április 20. 18:25 2021. ápr. 20. 18:25

A lakosság döntő többsége – teljes joggal – bizonytalan abban, hogy a nálunk használt vakcinák mennyi ideig hatékonyak, mondja Falus Ferenc, a korábbi tiszti főorvos. Ezért Müller Cecíliának kijelentések helyett a lakosságot megnyugtató vizsgálatokat kellene elrendelnie. Igaz, hogy a járványügyi mutatók valamivel csökkentek, de ilyen rossz helyzet, 268 ezernél több fertőzött azért még nem volt korábban. Nem biztató a helyzet, a fertőzöttek száma igen komoly aggodalomra ad okot. Nem nagyon kéne elbízni magunkat. 

– Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatásos, jó minőségű, és biztonságos. Nem az antitesteket kell mérni, hanem oltatni kell valamelyik vakcinával. Ezt azért jelenthette ki, mert az antitest tesztelés rámutatna arra, melyik vakcina mennyire hatásos? 

– Nem, kivételesen teljesen igaza van.

– A tiszti főorvos asszony azt is mondta, nagyon úgy néz ki, hogy akár mind az öt vakcinából is szükség lehet egy harmadik, emlékeztető dózisra. Valóban mind az öt vakcinából kell harmadik oltás? 

– Ezt ő sem tudja, én sem tudom. Nagyon helyes, hogy ezt mondja, mert ezzel megnyugtat mindenkit. Nem tudjuk, meddig tart a védettség, az immunglobulin G vizsgálat önmagában nem tájékoztat a védettségről, a T-sejtes vizsgálatot tömegben nem végzik pillanatnyilag, a vizsgálat kereskedelmi forgalomban nem nagyon hozzáférhető. Őszintén szólva, az, hogy valakinek az immunglobulin szintje alacsony, nem jelent semmit, csak arra jó, hogy izgassa magát az ember. Szükség lenne rá, hogy Müller Cecília – azonkívül, hogy kijelentéseket tesz –, elrendelje azt, hogy olyan vizsgálatokat végezzenek, amikkel a lakosságot meg lehetne nyugtatni.  

– Ez például a tesztelés lenne?

– Nem, a tesztelés azért kell, hogy a járványt megfékezni lehessen. Ezek a vizsgálatok azért kellenének, mert a lakosság döntő többsége – teljes joggal – bizonytalan abban, hogy ezek a vakcinák mennyi ideig hatékonyak. Engem például januárban oltottak Pfizerrel, és én is azt gondolom, hogy lassan rám is rám férne egy emlékeztető oltás.

– Nem azért mondta Müller Cecília ezt, mert Gao Fu, a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója április elején egy konferencián arról beszélt, hogy nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák (ilyen a Sinovac, valamint a Sinopharm-vakcina), és így próbálta a „mundér becsületét” védeni? 

– Én nem tudom, hogy ő miért mondta. Gao Fu kijelentését én másképp értelmeztem, mint sokan mások, vagy az AP hírügynökség. Semmiféle újabb vizsgálati adatot nem olvastam, ami a kínai vakcinák hatékonyságára vonatkozna, ami eltérne a korábbiaktól. Szerintem Gao Fu semmi mást nem mondott – legalább is én azt hallottam ki belőle, amit az angolok is mondtak –, hogy a különböző típusú vakcinák összekapcsolásával lehet, hogy még a jelenleginél is jobb védettséget lehetne elérni. Erre Gao Fu azt mondta, Kínának is van jelenleg két típusú, vektor és elölt teljes vírust tartalmazó típusú vakcinája már forgalomban, és valószínűleg folyamatban van az mRNS típusú vakcina fejlesztése. Ha ezeket kombinálják, akkor a kínai vakcinának is jobb lesz a hatékonysága. 

– Akkor az egész csak félreértelmezés volt…

– Azt én nem tudom, én így értelmezem. 

– Müller Cecília azt is mondta, hogy az emlékeztető oltás nem lenne egyedülálló az oltásoknál, mert több vakcinánál van szükség különböző időközönként emlékeztető oltásokra…

– Ez így van. 

– Mint a gyerekek különböző védőoltásainál…

– Ez pontosan így van, és most már azt is tudjuk, hogy a felnőtteknél is kell ismételni időnként.

– A mai adatokból az derült ki, hogy utoljára március 13-án fordult elő, hogy ezernél kevesebben lettek volna lélegeztetőgépen. A halottak száma is gyakorlatilag stagnál, 199, többségében idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel az elhunytak száma 25 580-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma pedig immár hetedik napja csökken, most 268 072 fő. Ezek már biztató adatok arra nézve, hogy tetőzik ez a hullám?

– Igen, tulajdonképpen az utóbbi napok adatai azt mutatják, hogy kevesebb új beteg van, mint a korábbi napokban. Valamivel csökkent az összes mutató, de ilyen rossz helyzet azért még nem volt korábban. 268 ezernél több fertőzött van, még akkor is, ha most 5-10 ezerrel csökkent egy hét alatt. Nem biztató a helyzet. Ebben nem örömteli, hogy ezek a fertőzési adatok most már nem emelkednek tovább egy pár napja, mert a fertőzöttek száma igen komoly aggodalomra ad okot. 

– Ráadásul nem is tudjuk pontosan a fertőzöttek számát, hiszen nincs mindenki letesztelve…

– Igen. De ha csak a hivatalos adatokat nézzük, akkor is nagyon sok a 270 ezer. És akkor még tudjuk, hogy ezen túl is vannak fertőzöttek, nagyon keveset tesztelnek, gyakorlatilag csak a tünetekkel rendelkezőket tesztelik, így a tünetmentes megfertőzöttek elkülönítésére gyakorlatilag esély sincs. 

– Vagyis, hiába van 3,3 millió fölött a legalább egyszer beoltottak száma, ez az égvilágon semmit sem segít azon, hogy közben a be nem oltott, le nem tesztelt fertőzöttek összevissza fertőzzenek…

– Hát igen. És akik be vannak oltva, azoknak a védettsége sem száz százalékos, nekik is vigyázniuk kellene magukra. 

– És lassan azoknak is szükségük van a harmadik oltásra, akik már kettőt megkaptak…

– Ezt nem tudjuk, vagy igen, vagy nem.

– Az egész lassan kezd egy ördögi körré alakulni, és akkor még nem is beszéltünk például az angolnál még fertőzőbb, még veszélyesebb indiai vírusmutánsról…

– Meg a kínairól sem, a Fülöp szigetekiről, és az összes többiről sem, és Japánban is egy új hullám indult gyakorlatilag. Úgyhogy nem nagyon kéne elbízni magunkat. 

– Ön mit tanácsol, mit kéne a leginkább csinálni, mi lenne a legfontosabb a védekezés szempontjából?

– A távolságtartás. A maszkviselés is a távolságtartásnak a része, csak nyolc méterről két méterre csökkenti a távolságot. Az, hogy az üzletekben a pénztáraknál tömegek állnak sorban 40 centire egymástól, hogy az oltópontokon időnként szintén tömegek állnak sorban távolságtartás nélkül, ezek óriási kockázatúak. Az nagyon jó, hogy az éttermeket meg a teraszokat nyitják, csak korlátozni kellene, hogy gyakorlatilag csak az egy vírusközösségben élők ülhessenek le egy asztalhoz, és két asztal között is a két méter távolságot biztosítani kellene. Gyakorlatilag négy embernél többet nem kellene engedni egy asztalhoz.

– És mi a véleménye arról, hogy az óvodákat és az iskolák alsó tagozatait megnyitották tegnap?

– Kockázatot vállalnak. A II. kerületben két százalék volt a fertőzött gondozónők aránya, a másik iskolában 400 embert vizsgáltak, és egyetlen pozitívat sem találtak.