Falus Ferenc: az újabb járványhullám előtt újra kellene oltani az időseket, a krónikus betegeket

HírKlikk 2022. március 22. 16:02 2022. márc. 22. 16:02

Látszatra úgy tűnik, hogy a háborús konfliktus némileg háttérbe szorította a járványveszélyt. Falus Ferenc volt tiszti főorvos arról beszélt a KlikkFM Politikai Nagyító című adásában, hogy okkal lanyhul-e a figyelem.

Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője a héten közölte, hogy messze van még a koronavírus világjárvány vége, egyúttal ismét felgyorsult a fertőzés terjedése és ismét Kínában, ahonnan az egész járványhelyzet elindult két éve. Sanghajban például tömeges tesztelésbe kezdtek, lakótömböket blokkolnak 48 órára, az oktatási intézmények felfüggesztették a jelenléti oktatást, karantén kötelezettség lépett életbe.  

„Vannak aggasztó fejlemények” – értett egyet a nyitókérdéssel Falus Ferenc. „A jelenlegi helyzetben szinte békebeli problémává vált a járvány minden tragédiájával együtt. Holott például a szomszédos Ausztriában a jövő héttől újra maszkkötelezettség lesz zárt térben.” Keserűen jegyezte meg, hogy úgy tűnik, a közhelyek ellenére, nem csak Ausztriában, hanem Kínában is fontosabb az emberélet és az egymásra figyelés, mint Magyarországon, ha megelőző intézkedéseket vezetnek be, miközben nálunk nagyvonalúan eltörölték a maszkviselést is.  

„Egy friss angliai kutatás szerint az idősotthonok lakóinak a védettsége meredeken csökken Angliában – szerintem Magyarországon is. A most várható újabb járványhullám előtt újra kellene oltani az időseket és a krónikus betegeket. Sajnos a legfrissebb adatok szerint a negyedik oltást mindössze 240 000-en vették fel. Ez rettentő kevés.”

Felhívta a figyelmet arra a fontos és sajnos egyre inkább elhanyagolt tényre, hogy stabilan védettnek az tekinthető, aki a legutolsó oltását négy hónapon belül kapta meg. „Akinek ennél régebbi az oltása, annak a védettsége meredeken csökken.” Ez nem azt jelenti, hogy a jövőben be kell rendelkeznünk a négyhavonkénti Covid-oltásra. Sokkal inkább arról van szó, hogy „amikor sok vírushordozó van a környezetünkben, akkor valamilyen módon el kell érni a védettséget”. Ezt a jelenlegi oltóanyagok ismeretében négy-hat havonta lehet megoldani. Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a járvány két évvel ezelőtti felbukkanása óta Magyarországon átlagosan egy teszt jutott minden lakosra, holott „vannak országok, ahol ez a szám tízszeres. A tesztelés pedig sokkal előbb és biztonsággal kimutatja a fertőzést, és így könnyebben meg is előzhető annak kiterjedése.”

Nehéz arra értelmes magyarázatot találni, hogy a magyar kormány mára miért is engedte el lényegében a járványveszélyt. Falus szerint ebben közrejátszhat az a hideg politikai pragmatizmus is, hogy a járvány-szkeptikusok körében igyekezné megerősíteni a pozícióját a kormány hetekkel a választás előtt. „Egy másik, egészségügyi ok az influenzajárvány felbukkanása, amiről szintén alig lehet hallani. Általában 100 ezer emberből 125-en fordulnak influenzaszerű tünetekkel a háziorvosokhoz, most ennek körülbelül a duplájánál tartunk. Ehhez képest elenyésző a védőoltással élők száma.”

A volt tiszti főorvos szerint aki most egyik oltással sem élt, azok nagy része valamilyen légúti betegséggel küszködhet vagy ennek veszélye előtt áll. „Márpedig a tesztelés hiányában azt sem fogja tudni, hogy influenzás vagy koronavírusos fertőzés miatt szenved vagy szenvedett. Egy friss nemzetközi tanulmány pedig pont azt erősíti meg, hogy az influenzával szemben, ami egy átmeneti betegség a kigyógyulás eredményével, a koronavírus-fertőzés egy rendszerbetegség. Ennek pedig a hosszú távú következménye nincs szoros összefüggésben a fertőzés és a kilábalás mértékével. Az immunrendszert károsítja és súlyos rendszerbetegséget okozhat. Nem kellene átesnie ezen a betegségen annak, akinek nem muszáj” – figyelmeztetett Falus Ferenc volt tiszti főorvos a KlikkFM műsorában.

Forrás: Hírklikk